latinica  ћирилица
05/10/2019 |  13:30 ⇒ 19:42 | Аутор: СРНА

Смртна казна не треба да постоји, апелација политички трик

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да смртна казна не треба да постоји у Српској, а да је подношење апелације Клуба Бошњака у Вијећу народа политички трик, а не њихово опредјељење према тома.

Цвијановићева је оцијенила да је ово што је сада урађено само њихов покушај да се легитимишу као одређени предлагачи. 

- Што се тиче смртне казне, она ту не треба да постоји, али начин како се до тога дошло показује само да је у питању још један политички маневар - рекла је Цвијановићева у Модричи.

Цвијановићева је подсјетила да је укидање смртне казне било међу амандманима прије неколико године, али да су у том периоду наишли на блокаду Клуба Бошњака који нису хтјели да их усвајају, а били су припремљени у складу са препорукама Савјета Европе и важећих аката које су усвојиле све цивилизоване земље.

Према њеним ријечима, блокирали су их и на тај начин зауставили процес измјене Устава, усклађивање с оним што је пракса, а и дио цивилизоване правне праксе. 

- Желим да вјерујем да се суд у овом случају односио према томе каква је у питању норма, да постоји сагласност да та норма не може да постоји. Та сагласност постоји, вјероватно, и у оквиру Бошњачког клуба без обзира што сматрам да је ово политички трик што су урадили, а не њихово чисто опредјељење према томе - рекла је Цвијановићева.

Она је подсјетила да је Уставни суд БиХ у много случајева доносио одлуке на начин да Српска није била сагласна с њима, много пута креирао одређена правила умјесто да је штитио правила и устав. 

- Укључивало је учешће страних судија у одлучивању, људи који немају везе са нашим простором, немају везе са нашим стварним проблемима... Било је ту различитих ствари које су биле веома упитне, од обиљежја, па надаље - рекла је Цвијановићева.

Уставни суд БиХ прихватио је апелацију Клуба Бошњака у Вијећу народа Републике Српске за оцјену уставности члана 11. став 2. Устава Републике Српске и на јучерашњој сједници одлучио да таква норма више не може да постоји у Уставу, чиме је укинута смртна казна у Републици Српској.