latinica  ћирилица
05/10/2019 |  13:41 ⇒ 14:51 | Аутор: СРНА

УКЦ: Помоћу новог апарата могуће откривање меланома у раној фази

Влада Републике Српске непрекидно улаже у здравствени систем ради повећања квалитета здравствене заштите грађана и у складу с тим набављен је и апарат са умјетном интелигенцијом "Фотофајндер АТБМ" за рано откривање меланома и немеланомских карцинома коже, рекла је данас помоћник министра здравља и социјалне заштите Српске Љиљана Иванчић.
УКЦ: Нови апарат Фотофајндер - Фото: РТРС
УКЦ: Нови апарат ФотофајндерФото: РТРС

Приликом представања овог апарата, који је набавила Клиника за кожне и полне болести Универзитетског клиничког центра Српске, Иванчићева је рекла новинарима да је меланом коже најмалигнији кожни тумор који је све учесталији, што говори о значају ране дијагностике и праћењу савремених трендова у набавци модерне медицинске опреме. 

- Министарство је донијело акциони план превенције и контроле незаразних болести у Српској за период од ове до 2026. године у коме су обухваћене и малигне болести с циљем унапређења свијести грађана и здравствених радника да на вријеме препознају симптоме како би се благовремено започела дијагностика и адекватно лијечење - додала је Иванчићева.

Она сматра да се више мора радити и на превенцији.

Начелник Клинике за кожне и полне болести УКЦ Републике Српске Јагода Балабан рекла је да се савремени апарат "Фотофајндер АТБМ", који је набавила ова Клиника, сматра златним стандардом и једним од најсавременијих дермоскопских система за рано откривање меланома и немеланомских карцинома коже. 

- Ријеч је о медицинском апарату уз помоћ којег се може регистровати мијењање сваког појединчаног постојећег невуса, односно младежа, као и настанак нових младежа на кожи. Дермоскопским прегледом са овим апаратом меланом се може открити у најранијој фази - појаснила је Балабан.

Према њеним ријечима, Клиника за кожне и полне болести УКЦ-а је једина у БиХ која располаже са овим дермоскопским системом, а уређај има могућност теледерматологије и формирање базе података на републичком или регионалном нивоу. 

"Фотофајдер АТБМ" дигитално мапира младеже на цијелом тијелу, похрањује фотографије и ствара базу података са фото-документацијом за даље праћење стања. 

- На контролном прегледу пацијента, путем система за анализу, по принципу умјетне интелигенције са тачношћу од 96 одсто, апарат сам даје сигнал на нове пигментне лезије као и на било какву промјену у већ постојећим младежима и тако сугерише коју кожну промјену треба одстранити - прецизирала је Балабан.

Она је додала да поред дигиталне дермоскопије, због способности високог увећања и фул ха-де резолуције апаратом се могу обављати друге важне процедуре корисне и за друге специјалности.