latinica  ћирилица
05/10/2019 |  14:03 ⇒ 14:04 | Аутор: СРНА

Гњатић: Побољшати положај просвјетних радника

Предсједник Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске Драган Гњатић сматра да би положај просвјетних радника у Српској могао бити бољи на чему ће радити овај синдикат.
Драган Гњатић - Фото: СРНА
Драган ГњатићФото: СРНА

Гњатић је на конференцији за новинаре у Бањалуци, након свечане академије поводом обиљежавања 5. октобра - Свјетског дана просвјетних радника, рекао да ће Синдикат настојати да побољша материјални и социјални положај просвјетних радника и, као каже, врати им достојанство.

Осврћући се најављену стандардизацију занимања, Гњатић је рекао да представници синдиката протеклих мјесеци нису позивани да дају коментар о томе, иако се говори о реформи образовања, дуалном образовању и другим промјенама, које ће на својим плећима изнијети, прије свега, просвјетни радници. 

- Нисмо позивани да дамо своје коментаре на разне правилнике, законске и подзаконске акте, али вјерујем да ћемо кроз договоре доћи до најбољих рјешења. Знамо шта је проблем и како га ријешити због чега они који доносе одлуке морају укључити синдикат - додао је Гњатић.

Он је истакао да Синдикат образовања не одлучује да ли ће доћи до редукције одређених занимања, већ је њихово да проведу наставни план и програм и да квалитетно образују и васпитају младе.

Говорећи о најављеном повећању плата, Гњатић је поручио да сидникат поздравља свако повећање плата, те да жели да се укључи и у тај посао да би се исправиле одређене недоумице. 

- Наредне седмице би требали почети преговоре у вези са буџетом за наредну годину. Наши захтјеви су јасни, тражимо најмање десет одсто повећање за све запослене. Видим да представници најјаче политичке странке дјелују у том смјеру и вјерујем да ћемо заједно доћи до квалитетних рјешења - закључио је Гњатић.

Учитељица у Основној школи "Доситеј Обрадовић" у Добоју и члан Републичког одбора Синдиката образовања, науке и културе Божица Глигорић рекла је да циљ синдиката да више него икад укаже на значај и важност учитељског позива за развој и просперитет цјелокупног друштва.