latinica  ћирилица
05/10/2019 |  14:20 | Аутор: Анадолија

Са 51 политичком партијом они су лидери у региону!

У Црној Гори званично је регистрована 51 политичка партија, по чему је водећа земља у региону по броју политичара и партија по глави становника. Према оцјени аналитичара, у сусрет парламентарним изборима 2020. године може се очекивати оснивање нових странака.
Парламент Црне Горе   (Фото:rtcg.me) -
Парламент Црне Горе (Фото:rtcg.me)

Из Министарства јавне управе, које води Регистар политичких странака у Црној Гори, кажу како је посљедња политичка партија која је уписана у Регистар - Бирам Црну Гору. Уписана је 10. аугуста прошле године што значи да током текуће 2019. није било нових партија на политичкој сцени.

Двјесто потписа за оснивање партије

У Црној Гори је за оснивање политичке партије потребно сакупити 200 потписа грађана. У односу на број становника, којих је у Црној Гори 625.000, односно на број грађана с правом гласа, којих је око 500.000, Црна Гора је лидер у региону када је у питању број политичара и партија по глави становника.

На сваких 12.000 грађана Црне Горе дође по једна политичка партија. Поређења ради, у Хрватској на 3,8 милиона бирача има 162 странаке, док у Србији, на седам милиона бирача, постоји 113 партија. У Босни и Херцеговини, на 3,2 милиона бирача има 150 партија.

Политички авантуризам

За аналитичара Сергеја Секуловића, слобода удруживања, као и слобода политичког удруживања спада у основна људска права. Секуловић у разговору за АА истиче да би у том контексту могли рећи да је такав податак охрабрујући.

- Међутим, оволики број партија у друштву које броји нешто више од 600.000 становника говори да се неријетко ради како о авантуризму, тако и о покушају да се и злоупотријеби систем. Наравно, ад хоц партије могу да послуже и као дио ширег манипулативног механизма - каже Секуловић.

Он сматра да црногорском друштву треба консолидовање политичког система, који би својом снагом обесмислио било какво експериментисање.

- Са друге стране, како систем није до краја дефинисан, остаје отворено поље за појавом нових партија - истиче Секуловић.

Нове партије унутар опозиције

Нове партије у Црној Гори формирају се углавном унутар опозиционог блока. У претходне четири године незадовољно чланство СНП-а формирало је Демократску Црну Гору, десио се расцјеп и у Позитивној Црној Гори, чији је дио чланова формирао Грађански покрет УРА. Некадашњи лидер ДФ-а Миодраг Лекић је због неслагања са члановима Предсједништва формирао ДЕМОС, а онда након расцјепа у овој партији, чланови окупљени око Горана Даниловића одлучили да оснују Уједињену Црну Гору. Расцјеп у СДП-у довео је и до формирања Социјалдемократа.

Прошле године основана је и Права Црна Гора, чији је лидер бивши новинар Марко Милачић. Такође, крајем прошле године "Група грађана Саша Мијовић" која је дјеловала на локалном нивоу и кандидовала своју листу на претходним подгоричким изборима, прерасла је у Грађански покрет "Нова љевица" која ће како су најавили дјеловати на националном нивоу.

У сусрет изборима актуелна је прича о новим партијама. Почетком маја ове године формиран је политички савез "Да свако има", који чине Социјалистичка народна партија, Уједињена Црна Гора, Радничка партија и Посебни клуб посланика.

Аналитичар Сергеј Секуловић вјерује да се у изборној 2020. години вјероватноћа за формирање нових партија повећава.

- То како оних које би могле послужити у манипулативне сврхе, тако и оних који би могле издржати пробу времена. У сваком случају, овом питању треба прићи с дужном пажњом и одредити адекватну равнотежу између слободе удруживања и спрјечавања потенцијалних злоуботреба - закључује Секуловић.