latinica  ћирилица
05/10/2019 |  14:24 ⇒ 16:07 | Аутор: СРНА

Срби и Руси кроз историју на страни истине (ФОТО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да Руска Федерација никада није условљавала Српску на политичкој сцени, а да су Срби и Руси кроз историју увијек били на страни истине.
Цвијановићева у Добоју - Фото: РТРС
Цвијановићева у ДобојуФото: РТРС

Цвијановићева је током обраћања у Ритешићу код Добоја, гдје присуствује хуманитарној манифестацији за изградњу Српско-руског духовног центра православља код Манастира Свете Матроне Московске, захвалила руском Амбасадору Петру Иванцову, предсједнику Удружења српско-руског пријатељства и јединства православних народа Зоран Гајићу и Градској управи за његовање добрих односа српског и руског народа.

- Желим се захвалити свим људима који одржавају те везе... Вјерујем у Српску, али и пријатељства која морамо да градимо - рекла је Цвијановићева.

Фото: РТРС

Амбасадор Руске Федерације у БиХ Петар Иванцов истакао је да, упркос раздаљини, руски и српски народ везују уске културне везе и јаке историјске околности и да ће тако увијек бити.

Иванцов је захвалио Цвијановићевој за активности којима се те везе продубљују.

Фото: РТРС

Цвијановићева и Иванцов претходно су обишла манстирски комплекс, изложбу руских икона и штандова који су постављени у оквиру традиционалне манифестације "Дани меда, ракије и припремања котлића".

Руски амбасадор поклонио је икону Христса Спаситеља за заслуге зближавања два народа Зорану Гајићи, који је захвалио и њему и предсједнику Српске за несебичну подршку коју пружају, те је за наредну годину најавио отварање Руског војног музеја.

Фото: РТРС

Градоначелника Добоја Борис Јеринић сматра да је данашња активност од великог значаја за Ритешић и Добој, али и Српску, јер је ријеч о првом руском манастиру у Републици Српској и одраз љубави српског према руском народу.

Након обраћања, организатор манифестације уручио је захвалнице Цвијановићевој, Иванцову, представнику Градске управе Добој и другима који су дали допринос приликом изградње комплекса.

Фото: РТРС

Ова хумана активност је дио традиционалне манифестације "Дани меда, ракије и припремања котлића", која се десети пут одржава у Ритешићу.

У Ритешићу се од 2009. године, на иницијативу предсједника Удружења српско-руског пријатељства и јединства православних народа Зорана Гајића, реализује пројект изградње манастира Свете Матроне Московске и руског етно-села. Пројекат је добио благослов Српске православне цркве.

У оквиру руског-етно села 2017. године откривена је спомен-биста руском цару Николају Другом, чије постављање је организовало Удружење српско-руског пријатељства и јединства православних народа, уз подршку руске Амбасаде у БиХ.

Фото: РТРС