latinica  ћирилица
05/10/2019 |  14:57 ⇒ 16:25 | Аутор: РТРС

Чубриловић: Пракса јасна, смртна казна никада није изречена у Српској

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић оцијенио је да је Одлука Уставног суда БиХ у вези са смртном казном очекивана, јер је свима јасно да члан 11. став 2. Устава Републике Српске није у складу са Уставом БиХ и Европском конвенцијом о људским правима, али да понашање бошњачких делегата представља чисту политичку хипокризију.
Недељко Чубриловић (Фото:vmeste-rf.tv) -
Недељко Чубриловић (Фото:vmeste-rf.tv)

- У погледу саме материје овдје ништа није спорно. Народна скупштина Републике Српске је још 2007. године покренула процедуру усвајања амандмана којима би се избрисао из Устава оспорени члан - истакао је Чубриловић.

Чубриловић је истакао да смртна казна у Републици Српској од њеног настанка није никоме изречена, тако да је у том погледу пракса јасна.

- Међутим, због понашања Клуба Бошњака, који су гласали против амандамана на Устав у Вијећу народа, ово усклађивање фактичког и нормативног је све до сад онемогућено. У том погледу, обраћање Бошњака Уставном суду БиХ није ништа до чиста политичка хипокризија - навео је Чубриловић.

Предсједник Народне скупштине је оцијенио да овакво поступање Клуба Бошњака показује само да је Вијеће народа постало препрека на путу остварења начала законитости и уставности у Републици Српској.

- Да није оваквог Вијећа народа не бисмо имали ових проблема. Устав Републике Српске би био у потпуности усклађен са Уставом БиХ и Европском конвенцијом о људским правима, а тиме би још прије више од 10 година били обезбијеђени највиши стандарди заштите људских права у Републици Српској - нагласио је он.

Предсједник Парламента Српске је навео да овакво обраћање Уставном суду БиХ Клуба Бошњака никако није било потребно, јер је Суд сада констатовао само оно што се већ одавно зна, још кад су прије више од 10 година били припремљени амандамани на Устав.

- Бошњаци се од самог покретања овог питања пред Уставним судом БиХ желе представити као политички елемент који нуди, без икаквог легитимитета, рјешење проблема у Републици Српској. С друге стране, упиру прстом на институције Републике Српске и Србе као народ који до данас није избацио смртну казну из Устава. У сваком случају хоће да испаднемо лоши момци, јер нисмо испунили обавезе из ЕКЉП. Ово је управо политичка хипокризија која је присутна - закључио је Чубриловић.