latinica  ћирилица
05/10/2019 |  15:31 ⇒ 19:53 | Аутор: РТРС

Почетак нове школске године у "Просвјетиној школи српског језика" у Бечу

Трећег дана манифестације "Дани Србије и Српске у Аустрији" озваничен је почетак нове школске године у "Просвјетиној школи српског језика" у Бечу. Овим је тај пројекат ушао у седму годину постојања.

Учећи о српском језику и култури у претходних шест година више од четири хиљаде малишана прошло је кроз "Просвјетину школу" у Бечу.

Марија и Кристијан дио су приче која учвршћује везе дијаспоре у Бечу. Уче кроз рад са педагозима, дружење са вршњацима, излете, екскурзије и сусрете са одабраним гостима.

- Ја сам научила у школици српског језика да пишем на ћирилици и некако без тога кад одем у Србију не бих могла да се споразумијевам са било ким. Једноставно морам да се потпишем. Тамо сам научила мало боље да причам - каже Марија Петковић.

- Учимо овдје и нашу религију, причамо српски - додаје Кристијан Стојичић.

Друштво које ове године обиљежава 117 годину постојања школу води према програму српског Министарства просвјете. Настава траје једном седмично и бесплатна је.

- Оно што је у школици важно је да она показује јединство Срба са обје стране Дрине. Колико је ту дјеце из Србије толико је и из Српске. Наш предмет који изучавамо зове се Моја отаџбина Србија и Српска - појашњава Срђан Мијалковић, предсједник одбора Српског културног и просвјетног друштва "Просвјета" у Бечу.

- Ова прича је јако битна. Значи не само због очувања српског језика, него посебно идентитета наше дјеце која су овдје рођена и одрастају у овој средини додаје Ивана Миловановић, наставница у "Просвјетиној школи српског језика и културе“".

Сваку активност на очувању српског језика и културе подржава и Министарство просвјете и културе Републике Српске које је донирало лектиру "Просјветиној школи" за прва четири разреда.

- Оно што је заиста циљ јесте да и Република Српска али и Србија имају стратешку културно-просвјетну политику када су у питању Срби у дијаспори односно Срби у свим просторима у којима живе, без обзира на границе државе у којој се налазе - истакла

Младен Филиповић, шеф Представништва Републике Српске у Бечу, наглашава да је посебно важно да у овако великом граду као што је Беч, гдје имамо око 300 хиљада Срба, покажемо нашу традицију и нашу културу.

Постојање школе српској дијаспори у Бечу и Аустрији добар је аргумент да од градских и савезних власти траже да се српски језик и званично призна, јер њиме говори једна од најбројнијих заједница у овој земљи.

Први дан рада школе уврштен је у програм манифестације "Дани Србије и Српске у Аустрији".