latinica  ћирилица
05/10/2019 |  16:22 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

Бањалука: УКЦ опремљен апаратом за рано откривање меланома

Клиника за кожне и полне болести Универзитетског клиничког центра Републике Српске у Бањалуци опремљена је апаратом "Фотофајндер АТМБ" који се сматра једним од најсавременијих дермоскопских система за рано откривање меланома и немеланомских карцинома коже.

Клиника за кожне и полне болести УКЦ Републике Српске једина је у БиХ која располаже овим дермоскопским системом.

Уређај има могућност теледерматологије и формирања базе података на републичком или регионалном нивоу.

- То је апарат са умјетном интелигенцијом који смо набавили у клиници за кожне болести и који не ради обичну дигиталну дермаскопију, него и мапирање младежа и свих пигмената лезија цијелог тијела. Дакле, сачува податке у базу и на другој контроли пацијента практично сам апарат сугерише да ли се неки од постојећих младежа промијенио у односу на претходну контролу - појаснила је Јагода Балабан, начелница кКлинике за кожне и полне болести.

Ријеч је о медицинском апарату помоћу којег се може регистровати мијењање сваког појединачног постојећег младежа као и настанак нових.

- Циљ је унаприједити свијест о томе како грађана тако и здравствениг радника да на вријеме препознају меланом, да могу да се јаве свом доктору и на вријеме упуте пацијента како би се благовремено одредила дијагностика и адекватно лијечење - додала је Љиљана Иванчић, помићница у Министарству здравља и социјалне заштите.

Меланом је најмалигнији кожни тумор чија је учесталост у порасту.

Овакав апарат је од великог значаја за читаву Републику Српску, јер се дермоскопским прегледом овим апаратом меланом може открити у најранијој фази.