latinica  ћирилица
05/10/2019 |  16:25 ⇒ 19:51 | Аутор: РТРС

Бањалука за војну неутралност

Евентуално чланство у НАТО-у треба да буде договор сва три конститутивна народа у БиХ, поручено је са данашње научно-стручне конференције "МАП-Акциони план за чланство", чији је организатор Удружење "Центар за лобирање Бањалука". Стручна јавност сматра да непостојање споразума о кључним питањима кочи развој Српске и БиХ, али и да БиХ има много важнијих проблема од НАТО-а.

Истраживање које је спровео овај Центар показало је да грађани Сарајева и Мостара пружају већу подршку НАТО-у, док је Бањалука за опцију војне неутралности.

Резултати испитивања јавног мњења о војној неутралности или НАТО путу, којe је спровео Центар за лобирање из Бањалуке, у августу ове године, на узорку 700 анкетираних грађана из Бањалуке, Мостара и Сарајева показали су да грађани немају јединствен став.

Подршка НАТО чланству највећа је међу грађанима Мостара 77,5 одсто, Сарајева 76 одсто, а 77 одсто анкетираних у Бањалуци су за опцију војне неутралности БиХ.

Пронаћи рјешење које ће са приближним степеном сатисфакције или фрустрације, одговарати свим грађанима БиХ мудрост је политикe у БиХ, сматра стручна јавност.

- У Српској постоји страх од дискриминације, прегласавања или преферирања међународне заједнице само једне стране, у овом случају бошњачке - каже Миле Дмичић, професор уставног права.

Митар Ковач, директор Евроазијског безбједносног форума из Београда каже да ако имамо реалност у којој Република Српска преферира односе са Руском Федерацијом, а ФБиХ са НАТО-ом, онда би, како тврди, логичан излаз из овог проблема био да се БиХ опредијели да не нагиње ни једној ни другој страни, да не привлачи као магнет велике силе да укрштају копља на њеној територији.

НАТО нема интерес од уласка БиХ, али ће она сносити одговорност ако изабере да остане на маргини свих свјетских процесних догађаја, сматра професор Факултета политичких наука у Сарајеву Селмо Цикотић.

- Интерес БиХ да уђе у НАТО посматрамо у контексту модерне логике, да се снага државе мјери степеном њене интегрисаности у међународни, свеукупни систем и да будемо дио породице прогресивних, демократских народа - рекао је Цикотић.

Без обзира на супротстављено мишљење појединих учесника конференције јединствени су у ставу да се све одлуке морају доносити консензусом, да Партнерство за мир ни на који начин не прејудицира било какву одлуку о придруживању Алијанси и да БиХ тренутно не испуњава неопходне стандарде за унапређење сарадње.

Такође, поручено је и да чланство у НАТО-у није услов за приближавање БиХ Европској унији.