latinica  ћирилица
05/10/2019 |  16:45 ⇒ 16:45 | Аутор: СРНА

Промовисати комплекс у Ритешићу и привући туристе

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да комплекс у добојском насељу Ритешић, осим материјалне, има и духовну вриједност и да га треба промовисати да би се, поред домаћих, привукли и руски туристи.
Жељка Цвијановић - Фото: СРНА
Жељка ЦвијановићФото: СРНА

Цвијановићева је изразила задовољство што је данас присуствовала хуманитарној манифестацији за изградњу Српско-руског духовног центра православља код Манастира Свете Матроне Московске у добојском насељу Ритешић и пожељела да овај комплекс коначно добије своје обрисе.

- Срећна сам што сам као предсједник Републике могла да на неки начин допринесем изградњи овог духовног центра са манастиром - рекла је Цвијановићева новинарима у Ритешићу код Добоја.

Она је навела да је, осим тога што се показује пријатељство и јединство српског и руског народа, културе и традиције, веома важно да ово мјесту буде позиционирано на начин да привлачи руске туристе, али и становнике Републике Српске и земаља окружења.

- Задовољна сам што смо дио овог пројекта и сигурно ћемо као институције подржавати овакве активности", рекла је Цвијановићева.

Она је, осим граду Добоју, руској Амбасади у БиХ, републичким институцијама, захвалила људима из Удружења српско-руског пријатељства и јединства православних народа који покушавају да на све могуће начине промовишу руско-српско пријатељство.

Цвијаноћева је подсјетила да је све што је започето у Ритешићу урађено на иницијативу овог Удружења што је показатељ како се то може квалитетно урадити.

У Ритешићу се од 2009. године, на иницијативу предсједника Удружења српско-руског пријатељства и јединства православних народа Зорана Гајића, реализује пројект изградње манастира Свете Матроне Московске и руског етно-села. Пројекат је добио благослов Српске православне цркве.

У оквиру руског-етно села 2017. године откривена је спомен-биста руском цару Николају Другом, чије постављање је организовало Удружење српско-руског пријатељства и јединства православних народа, уз подршку руске Амбасаде у БиХ.