latinica  ћирилица
05/10/2019 |  17:26 ⇒ 17:29 | Аутор: СРНА

Иванцов: Духовни центар у Ритешићу симбол пријатељства

Амбасадор Руске Федерације у БиХ Петар Иванцов изјавио је да је Српско-руски духовни центар и Манастир Свете Матроне Московске у добојском насељу Ритешић још један од симбола пријатељства који веже руски и српски народ.
Иванцов: Српско-руски центар - Фото: РТРС
Иванцов: Српско-руски центарФото: РТРС

- У посљедње вријеме моје колеге причају о утицају Русије, а ја мислим да данашњи догађај потврђује да није у питању утицај, већ пријатељство - рекао је Иванцов новинарима.

Амбасадор Ивацов захвалио се на реализацији овог пројекта руководству Републике Српске и предсједнику Жељки Цвијановић, Градској управи Добоја, Његовом преосвештенству епископу зворничко-тузланском Фотију, те предсједнику Удружења српско-руског пријатељства и јединства православних народа Зорану Гајићу.

Градоначелник Добоја Борис Јеринић захвалио се предсједнику Републике Срспке Жељки Цвијановић и Амбасадору Руске Федерације у БиХ Петру Иванцову што су увеличали данашњу свечаност у Ритешићу.

Он је навео да је Манастир Свете Матроне Московске први руски манастир у овој локалној заједници.

- Ово је мало село, али сви знамо да има три православне цркве - рекао је Јеринић, који очекује да ће након изградње Српско-руског духовног центра, али и због Манастира Свете Матроне Московске, Ритешић и Република Српска бити мјесто гдје ће људи радо долазити.

Предсједник Удружења српско-руског пријатељства и јединства православних народа Зоран Гајић захвалио се људима добре воље који су издвојили средства за наставак изградње комплекса, због чега је данас и организована хуманитарна манифестација за изградњу Српско-руског духовног центра.

Осим предсједник Републике Српске и руског амбасадора у БиХ, данашњој манифестацији присуствовали су и представници Амбасаде Румуније у БиХ, посланици у Народној скупштини Републике Српске, делегати у Вијећу народа Републике Српске, представници локалне власти и други.

Од 2009. године на иницијативу предсједника Удружења српско-руског пријатељства и јединства православних народа Зорана Гајића у Ритешићу се реализује пројект изградње манастира Свете Матроне Московске и руског етно-села.

Пројекат је добио благослов Српске православне цркве.

У оквиру руског етно-села 2017. године откривена је спомен-биста руском цару Николају Другом, чије постављање је организовало Удружење српско-руског пријатељства и јединства православних народа, уз подршку руске Амбасаде у БиХ.