latinica  ћирилица
05/10/2019 |  17:37 ⇒ 06/10/2019 | 09:12 | Аутор: РТРС

У Ритешићу код Добоја изградња Српско-руског духовног центра

Удружење српско-руског пријатељства и јединства православних народа организовало је у Ритешићу код Добоја хуманитарну вечеру за изградњу Српско-руског Духовног центра православља.

Центар се гради у склопу комплекса руског манастира Свете Матроне Московске, уз подршку Амбасаде Руске Федерације у Босни и Херцеговини.

Помоћ стиже и од предсједнице Српске Жељке Цвијановић и Града Добоја.

Дух Русије у Ритешићу се шири, па осим руског манастира са конаком гради се и нова зграда српско-руског центра православних народа.

Гради се и продубљује и пријатељство Срба и Руса, који су кроз историју увијек били на страни истине.

- Осим тога што показујемо своје пријатељство и заједништво, јединство између руског и српског народа, јединство културе, цивилизације, традиције, вјере, мислим да је јако важно да ово мјесто позиционирамо и као мјесто које може да привлачи туристе - истакла је предсједница Српске, Жељка Цвијановић.

- Мислим да ово јесте још један од симбола пријатељства које веже наш народ. У посљедње вријеме моје колеге причају о утицају Русије. Ја мислим да данашњи догађај потврђује да у питању није утицај, већ пријатељство - нагласио је Петар Иванцов, амбасадор Руске Федерације у БиХ.

Пријатељство два народа окупило је бројне госте и посјетиоце у Ритешићу. Сви имају позитивне импресије и одушевљени су мјестом.

Манастир Свете Матроне Московске први је који се гради на подручју Добоја. И зграда српско-руског духовног центра православља биће јединствена на овим просторима.

- Желим да ове године то, акоБ ог да, покријемо и да се идуће године овдје састајемо и отворимо први руски војни музеј на овим просторима - каже Зоран Гајић изУ дружења српско-руског пријатељства и јединства православних народа у Ритешићу.

Борис Јеринић, градоначелник Добоја, навео је да ово свакако треба да буде мјесто гдје ће људи радо долазити гдје ће се та пријатељства још више учвршћивати.

Хуманитарна активност прикупљања новца за градњу Руско-српског центра православља у Ритешићу
дио је традиционалне манифестације "Дани меда, ракије и припремања котлића", која је одржана по десети пут.