latinica  ћирилица
05/10/2019 |  18:23 ⇒ 19:48 | Аутор: РТРС

ДНС зауставио сарадњу у оквиру владајуће коалиције- СНСД: Непромишљена и лоша одлука

Предсједништво Демократског народног савеза донијело је одлуку о заустављању даљег дјеловања у владајућој коалицији.

Истичу да су разочарани односом према ДНС-у на свим нивоима и третирањем њихових кадрова. Лидер ове странке у отвореном писму предсједнику СНСД-а Милораду Додику предлаже што скорији састанак на нивоу највиших органа двије странке.

Из СНСД-а поручују- одлука ДНС-а је лоша и непромишљена.

ДНС зауставља даље политичко дјеловање унутар дводеценијске коалиције са СНСД-ом и њиховим партнерима, закључак је сједнице Предсједништва ДНС-а.

Из ове политичке партије пред камеру, нико не жели. Огласили су се саопштењем:"Разочарани односом према ДНС-у, како на републичком тако и на локалном нивоу, непрестаним и учесталим смјенама, неповјерењем, сумњичењем кадрова ДНС-а, ниподаштавањем резултата рада и онемогућавањем дјеловања у пуном капацитету, одлучили смо се на овај корак..... До даљњег нас више не обавезује политичко дјеловање и усаглашавање ставова у оквиру Коалиције. Своје одлуке ћемо самостално доносити."

Чини се да је кап, која је прелила ДНС-ову чашу била смјена кадрова ове странке у Приједору.

А након закључака Предсједништва ДНС-а, у медијима се појавило и отворено писмо Марка Павића Милораду Додику. У њему се, између осталог, наводи да је резултат негативног става према ДНС-у дјеловање у току и након општих избора.

Павић пише да је ДНС у многим локалним заједницама представљен као највећа пријетња за СНСД:"Предлажем да у што скорије вријеме одржимо састанак на нивоу највиших органа СНСД–а и ДНС-а, да још једном анализирамо укупну политичку ситуацију и међусобне односе прије доношења коначне одлуке".

Потпредсједница СНСД-а Жељка Цвијановић каже да је могуће да постоје неки проблеми који су довели до ове одлуке ДНС-а, али сматра да их разговором треба рјешавати.

- Ово је коалиција која траје 20 година сигурно, у разичитим формама. Да ли смо били на власти, да ли смо били опозиција - били смо заједно. Довољно смо ми тешких одлука доносили, али понекад се десе одређени поремећаји и треба их рјешавати, ништа ту не видим посебно - каже Цвијановићева.

До оваквог потеза ДНС-а, није требало доћи, истичу у СНСД.

Ипак, до разговора два кључна коалициона партнера ће доћи, поручује портпарол СНСД-а, Радован Ковачевић.

- Став СНСД-а је да је то једна лоша, непромишљена и неодговорна одлука ДНС-а. Ипак, ми смо увијек били спремни за разговоре са свим нашим коалиционим партнерима, тако да ћемо и сада разговарати са људима из ДНС - нагласио  је Ковачевић.

Ковачевић је подсјетио да је заступљеност ДНС-а на републичком нивоу, прво договарана појединачним разговорима СНСД-а и ДНС-а, а затим на нивоу комплетне владајуће коалиције.

Подсјетио је и да је ДНС, на локалном нивоу одлучивао са ким ће бити у коалицији, као и да је све вријеме власти СДС-а у Добоју, без обзира на коалицију са СНСД-ом, био главни коалициони партнер СДС-а, што није довело до такозваног "замрзавања“"односа СНСД и ДНС, попут овог, након сједнице Предсједништва ДНС-а.