latinica  ћирилица
06/10/2019 |  08:39 ⇒ 11:43 | Аутор: sputniknews.com

Полиција на КиМ похапсила новинаре из Београда због привјеска (ФОТО)

Новинарска екипа РТС-а кренула је у петак у Грачаницу преко Јужне Митровице, али чим су прешли Ибар почела је драма достојна шпијунских трилера. У свједочењу за Спутњик, они препричавају догађаје које ће још дуго памтити.
Полиција на КиМ похапсила новинаре из Београда (фото:© Sputnik) -
Полиција на КиМ похапсила новинаре из Београда (фото:© Sputnik)

Новинаре је зауставио црни бе-ем-ве из којег су изашли мушкарци у цивилу. Неколико минута касније, мушки чланови новинарске екипе из Београда стајали су са ногама и рукама раширеним на аутомобилу, а њихове колегинице су уплашено пратиле цијелу драматичну ситуацију.

Ствари су дјеловале веома опасно, јер све је изгледало као отмица.

Убрзо се испоставило да су из бе-ем-веа изашли припадници обавјештајне полиције самопроглашеног Косова, који су српске новинаре одмах оптужили да "раде за Државну безбједност".

Тонац РТС-а Александар Бојовић за Спутњик открива како је претрес његове торбице довео до открића због ког су по опасну новинарску екипу послати специјалци!

- Полицајац је отворио врата са моје стране. Покушавао је да отвори касету која се налазила испред мене, а када сам је ја отворио прегледао је документа. У једном тренутку је, из њему знаних разлога, од мене затражио да изађем из кола. Ја сам изашао. Питао ме је за кога и гдје радим. Ја сам му одговорио, а он ме је онда оптужио да радим у служби државне безбједности. Тада ме је повукао ка његовом ауту, бацио ме је на ауто и тражио да раширим ноге. У једном тренутку су тражили да скинем торбицу, у нади да ће у њој наћи доказе да сам у државној безбједности Србије. Скинуо сам торбицу и предао му је. Нашао је моја лична документа и, између осталог, један привјесак му је привукао пажњу. То је поклон са једног снимања. На њему пише "Москва" и "Русија". Заплијенио је тај привјесак и рекао да ће по мене доћи специјална јединица која ће ме привести на информативни разговор“, прича Бојовић.

"Спорни" привјесак (Фото: Sputnik)

Све ово из возила РТС-а у невјерици је пратио и женски дио екипе. Новинарка Радио Београда Наташа Аћимовић каже за Спутњик да јој ни данас није јасно зашто су заустављени.

Она открива да су екипи одузети и мобилни телефони, тако да нису имали никакав контакт са спољним свијетом: "Нико није ни знао где смо нестали тих шест сати!"

То је посебно тешко пало члановима њихових породица, који нису могли да ступе у контакт са њима.

Отићи на Косово по задатку, а онда нестати без трага и гласа на шест сати ипак је велики стрес.