latinica  ћирилица
06/10/2019 |  09:01 ⇒ 21:08 | Аутор: СРНА

Жича: Обиљежавање осам вијекова аутокефалности СПЦ

У манастиру Жича данас је званично почело обиљежавање осам вијекова аутокефалности Српске православне цркве, чији је утемељивач Свети Сава.
Патријарх Иринеј у манастиру Жича - Фото: Facebook
Патријарх Иринеј у манастиру ЖичаФото: Facebook

Његова светост патријарх српски Иринеј поручио је да Срби као народ не би постојали без светосавске Српске православне цркве  и да му је вјерност светосавском завјету омогућила да преживи и да не поклекне у тешким временима.

Патријарх Иринеј је у посланици поводом 800 година од аутокефалности СПЦ подсјетио на све оно што је за шездесетак година овоземаљског живота урадио Свети Сава који је код Срба развијао љубав према богослужењу, показавши им, својим примјером, обједињен молитвени подвиг заједничке и појединачне молитве.

Српски патријарх је напоменуо да је Свети Сава давне 1219. године издејствовао аутокефалност за СПЦ и да је тај догађај вододелница која рачва српску историју на ону прије Светог Саве и на ону послије њега.

- Плодови тог великог догађаја су непобитни и далекосежни. Они обележавају сву нашу историју у свим областима живота, науке, културе, духовности и државности – једном речју, идентитета и самог историјског бића и опстанка нашег народа - навео је патријарх Иринеј.

Према његовим ријечима, захваљујући опредјељењу Светога Саве омогућено је и довршено идентитетско уобличавање и сазријевање српског народа, а црквеном самосталношћу и потоњим духовним плодовима, које је она дала, пројављено је његово црквено, културно и национално пунољетство.

Патријарх је истакао да је то Савино опредјељење формирало светосавски завјет, Србима бескрајно драгоцјен, а да је из њега изникао и потоњи косовски, светолазаревски завјет.

- Захваљујући томе преживели смо и победили сијасет искушења и невоља које су пратиле, а, како видимо, и данас прате историјску судбину нашег народа - навео је патријарх Иринеј.

Он је указао да су Срби преживјели и терор и егзекуције обезбожених Срба над сопственим народом, његово цијепање на нове, тобожње нације, арнаутске побуне и злочине од давних турских времена до данас, као и различита искушења на крају другог и почетку трећег миленијума, све вријеме остајући усправни.

Патријарх је указао да се треба молити да вјерност светосавском путу и завјету оспособи српски народ да очува "своју свету и завјетну покрајину Косово и Метохију, милу Боку и поносну Црну Гору, као и све оне друге крајеве и земље над којима су се надвиле руке силника овога свијета с циљем да их насилно и неправедно отму".

Патријарх Иринеј је нагласио да српски народ у највећем периоду своје историје није био обједињен унутар истих државних граница, али да упркос томе није изгубио свој идентитет, јер га је чврсто укотвио у Цркви.

- Тако и данас, тамо где је присутна у српском народу, Црква чини темељ његовог идентитета. Посебно у крајевима где је угрожен, народ у Цркви светосавској налази снагу за даљи опстанак, налази тихо пристаниште и утеху за свакодневни живот. Зато рецимо јасно и гласно - без светосавске СПЦ, ми Срби, као народ, данас не бисмо ни постојали - истакао је патријарх Иринеј у посланици.

Српски патријарх је напоменуо да се Црква за осам вјекова чувања православног идентитета српског народа никада није затворила у уске националне оквире већ је отварала своја врата и пунила крстионице онима који су у Христу Богочовјеку препознавали свога Спаситеља, без обзира на националну припадност, боју коже, језик којим говоре и простор на коме живе.

 -Стога је она не само српска већ и васељенска, као што су то, уосталом, и све друге помесне Цркве - наведено је у патријарховој посланици у којој је заједно са архијерејима СПЦ пожелио срећна и благословена велики јубилеј