latinica  ћирилица
06/10/2019 |  09:10 ⇒ 16:22 | Аутор: Независне

Додик: У Сарајеву би стални конфликт и да Српска не постоји

Односи Србије и Републике Српске су одлични, каже српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, и додаје да под вођством предсједника Александра Вучића међународни положај Србије више није поданички.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- У Србији демократски избарани представници власти сада бирају и конституишу власт, а не као прије, када су то чиниле стране амбасаде. То што је Србија успјела да обезбиједи подршку земаља које су раније признале Косово да то признање повуку, значи да људи широм свијета схватају да наметнути и негативни стереотип о Србији уопште није тачан - рекао је Додик у интервјуу за Курир.

Када је ријеч о Косову, каже да одлука о начину рјешавања тог питања припада искључиво званичном Београду.

- Они који сматрају да КиМ треба реинтегрисати у цјелини у склопу Србије, треба да нађу одговоре на то како би то изгледало. Нека врста разграничења менталног већ се десила, свакако и практичног, то би била једна од најбољих варијанти - сматра Додик.

Коментаришући именовање Ричарда Гренела за специјалног изласланика САД за КиМ, Додик каже да нема позитивна искуства са изасланицима из Америке.

- Овдје је био Холбрук. Србија нема ниједног разлога да се брине, има свој јасан став. Било би добро да се сада од Русије и Кине тражи именовање специјалног изасланика, па да видимо онда како ћемо те ствари рјешавати. Америка се показала као земља која је штитила причу о нелегалном проглашењу Косова државом - рекао је Додик.

Упитан коме сметају добри односи Србије и Републике Српске и шта каже на замјерке што често посјећује Београд, он каже да је у Србији и Београду више него у Сарајеву, каже да је то природно и додаје да је веома важно да Република Српска и Србија имају блиске односе и сарадњу и да су оне данас на највишем могућем нивоу.

На питање новинара шта је циљ напада Бакира Изетбеговића против Вучића, Додик објашњава да Бошњаци, политичко Сарајево, желе да нанесу што више злобе Србији.

- Смета им Вучић јер ниже успјехе на међународном и унутрашњем плану. Сљедбедници Исламске декларације Алије Изетбеговића чине све како би се Србија окарактерисала као лоша, а да Република Српска не треба да постоји - каже он.

Србија показује демократско лице, као земља која је најважнија за стабилност региона и поштује Дејтонски мировми спорзум и чињеницу да је БиХ састављена од два ентитета и три конститутивна народа, додао је он.

- Овима у Сарајеву све је мало, они би стални конфликт. А онда је Вучић, највиђенији Србин и политичар, мета број један - каже он.

Поводом Декларација СДА, која позива на нестајање Република Српске, Додик је поновио да је она антисрпска, антиуставна и антидејтонска, а на питање да ли ће послушати Вучићев савјет да треба реаговати уздржано, он каже:

"Сви који су требали да реагују, реаговали су. Ми ћемо сада отићи у Народну скупштину и у ставу са Уставом изнијети своје политичке ставове и у том погледу се и понашати".

Упитан како замишља будућност Републике Српске, као самосталну државу, дио Србије или нешто треће, Додик каже да је свима јасно каква би одлука била да једног дана људи у Републици Српској имају прилику да се изјасне.

- Градимо управо ту атмосферу и прилику, једног дана народ ће се опредијелити о статусу Републике Српске. Тај статус можемо да препознамо већ данас, наравно да се подразумијева потпуна интеграција са Србијом - закључио је Додик.

Поводом спекулација да није у добрим односима са предсједницом Републике Српске Жељком Цвијановић, он каже да су њихови односи беспријекорни и да немају ниједан проблем.