latinica  ћирилица
06/10/2019 |  11:01 ⇒ 11:02 | Аутор: СРНА

На њујоршком аеродрому приведен посланик руске Думе

Службеници Федералног истражног бироа привели су посланика руске Думе Ингу Јумашеву на њујоршком аеродрому ради саслушања, због чега је руска Амбасада упутила протестну ноту Стејт департменту.
Аеродром у Њујорку (фото:atvbl.com) -
Аеродром у Њујорку (фото:atvbl.com)

Агенција РИА новости преноси да је Јумашева допутовала у САД да би учествовала на форуму "Дијалог форт рос" и да ју је службеник ФБИ саслушавао сат времена.

У руској дипломатској мисији кажу да су Јумашевој постављана "потпуно нејасна, неразумљива и неприхватљива питања".

Агенција подсјећа да дио руске делегације, који је требало да учествује на засједању Генералне скупштине УН, није добио америчке визе.

У Сан Франциску данас почиње форум на којем би званичници Русије и САД, бизнисмени, научни радници и представници цивилног друштва требало да говоре о могућностима јачања односа двије земље у оквиру "Дијалога форт рос".

На овом форуму учествоваће, између осталих, руски Амбасадор Анатолиј Антонов и бивши гувернер Калифорније Џери Браун, а међу гостима су и директор Сбербанке Херман Греф и бивши амерички министар одбране Вилијем Пери.

Теме о којима ће учесници говорити покривају актуелне руско-америчке односе, управљање кризама, као и процјену како побољшати комуникацију и сарадњу између двије земље.

Дијалог Форт Рос је независни форум који се одржава од 2012. године.
Дијалог је добио име по утврђењу које је био средиште руских јужних насеља на простору Сјеверне Америке од 1812. до 1842. године.