latinica  ћирилица
06/10/2019 |  12:57 ⇒ 20:16 | Аутор: СРНА

Бањалука: Бесплатни превентивни здравствени прегледи (ФОТО)

Велика акција бесплатних превентивних здравствених прегледа становништва Бањалуке, старости од 18 до 70 година, почела је данас у насељу Мотике.

Акција се одржава под слоганом "За твоје добро", а у Мотикама се проводи у амбуланти породичне медицине.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да је ријеч о највећем пројекту који је почео у његовом мандату, јер се, како се претпоставља, односи на више од 100.000 људи.

Радојичић, који је присуствовао почетку превентивних прегледа, објаснио је да се они врше да би се на вријеме идентификовали ризици или оболења, попут кардиоваскуларних и појединих малигних обољења, која су тренутно најприсутнија.

Он је рекао да је намјера да се до краја године здравствени превентивни прегледи обаве на шест локација, те да послије Мотика, слиједе мјесне заједнице Чесма, Шарговац, Драгочај, Агино село и Бочац, а да ће се наредне године наставити на другим локацијама.

Радојичић је позвао суграђане да се одазову будући да је ријеч о бесплатним прегледима, али и друштвено одговорним компанијама, јер је потребно додатне опреме.

Бањалука: Бесплатни прегледи (Фото: СРНА)

Он је захвалио свим партнерима, међу којима је и Фонд здраственог осигурања Републике Српске, али и појединим компанијама које су донацијама подржале пројекат, јер је, како је појаснио, потребно ангажовати доста опреме.

Директор Дома здравља Бањалука Невена Тодоровић рекла је да је акција припремана четири мјесеца и да је ангажован већи број кадрова, те указала на значај ових прегледа.

- Веома често ни грађани ни доктори не могу спријечити настанак болести, али је значајно да се она открије у најранијој фази. То нам је циљ у овим превентивним прегледима - нагласила је Тодоровићева.

Директор Фонда здравственог осигурања Републике Српске Дејан Кустурић рекао је да Фонд подржава ову акцију и да се нада да ће грађани препознати ову значајну активност, те користити права и на вријеме обављати прегледе.

Он је додао да ће Фонд настојати да и у будућности што више подржи примарну здравствену заштиту.

Иницијатор акције бесплатних превентивних здравствених прегледа је град Бањалука, који сноси трошкове прегледа, а проводи је Дом здравља Бањалука.