latinica  ћирилица
06/10/2019 |  14:20 ⇒ 14:21 | Аутор: СРНА

Одржана државна комеморација у Јајинцима

У београдском насељу Јајинци одржана је државна комеморација посвећена очувању достојанственог сјећања на неколико десетина хиљада брутално убијених Срба, Јевреја, Рома, антифашиста и припадника Народно- ослободилачког покрета на том стратишту од 1941. до 1943. године.
Споменик - парк Јајинци (Фото:qsl.net) -
Споменик - парк Јајинци (Фото:qsl.net)

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Зоран Ђорђевић рекао је да се данас у Јајинцима сјећају жртава нацистичког терора, али и великог дјела предака.

- Скоро 80.000 жртава затворених у логорима на Старом сајмишту и на Бањици и убијаних у Јајинцима говори не само о обиму Холокауста које су Нијемци спровели, већ и о снази отпора коју су српски родољуби по цијену живота пружали нацистичкој окупацији - поручио је Ђорђевић.

Славко Милановић из Удружења логораша истакао је да генерације које стасавају треба да знају да су фашизам и нацизам велико зло које дијели људи по раси, нацији и вјери, преноси Радио-телевизија Србије.

- То је идеологија која не смије да има будућност и сљедбенике - рекао је Милановић.

Државној церемонији присуствовали су чланови владе, представници дипломатског кора, града Београда, Националног савјета ромске националне мањине, Јеврејске националне заједнице, Удружења логораша и СУБНОР-а Србије.

Спомен-парк "Јајинци" подигнут је на локалитету војног стрелишта које су користиле оружане снаге Краљевине Југославије.