latinica  ћирилица
06/10/2019 |  14:32 ⇒ 14:33 | Аутор: СРНА

Москва: Кратковида и опасна политика Вашингтона

Руско Министарство спољних послова упутило је протест америчкој администрацији у вези са привођењем и саслушањем посланика у државној Думи Инге Јумашеве, оцијенивши да је ријеч о још једном непријатељском чину против Русије.

- Изражавамо протест у вези са поступцима америчке администрације против Инге Јумашеве, која је приведена и саслушана на аеродрому у Њујорку у акцији оперативаца Федералног истражног бироа. Ово је још један непријатељски чин против Русије и њених представника, са јасним циљем даљег погоршања односа између Русије и САД - наводи се у саопштењу.

Из руског Министарства истичу да власти САД нису у стању да контролишу своје властите специјалне службе и да не покушавају да нормализују односе са Русијом.

- Или америчка администрација, насупрот прокламованим тежњама, не жели да нормализује дијалог са Москвом, или они нису у стању да контролишу поступке својих властитих специјалних служби - наводи се у саопштењу.

Министарство подсјећа да је Јумашева, као координатор парламентарне групе државне Думе за односе са америчким Конгресом, послата на форум Форт Рос дијалог, чији је задатак да помаже у јачању међусобног разумијевања и сарадње између народа Русије и САД.

На америчке власти је апеловано да размисле чему може да води систематска ескалација тензија у односима са Русијом.

- Оваква политика је кратковида и опасна - наводи се у саопштењу Министарства спољних послова Русије, преноси ТАСС.