latinica  ћирилица
06/10/2019 |  15:54 ⇒ 20:21 | Аутор: РТРС

Колапс у Босанском Грахову

Колапс у Босанском Грахову! Због смећа које се мјесецима не одвози са градских улица становништво страхује од заразе, а додатни проблем су и свакодневне несташице воде у послијеподневним часовима. Ово су само неки од разлога због којих је Скупштина општине Босанско Грахово усвојила иницијативу за опозив начелника Милорада Глигића, кога оптужују да је немаром проузроковао овакву ситуацију.

Контејнери данима пуни, а становништво страхује од заразе – то је слика Босанског Грахова.

- Поред контејнера, као што се може видјети, смеће се одлаже поред и ствара хаос. Некад, ако се накупи нешто папирног смећа, запали се, а ако неко посједује трактор, смеће се одвози горе на сметљиште - каже Звјездан Маринковић из Босанског Грахова.

Још прије двије године одлуком Скупштине општине извршен је стечај Комуналног предузећа у Босанском Грахову, како би у овој општини било основано ново. Ново предузеће, међутим, до данас није основано, а главни "кривац" је начелник општине Милорад Глигић, истиче предсједник локалне скупштине, Драган Прпа.

- Ја не знам из којег разлога то њима одговара, ваљда им одговара да праве ове уговоре, па на тај начин купе поене од тих људи, умјесто да буде формирано комунално предузеће, за чије потребе смо у буџету планирали 70.000 КМ - наводи Прпа.

Поред проблема са одвозом смећа, становници муку муче и са водоснабдјевањем.

Упркос изградњи водоводног система Гудаја, који може да снабдијева 50.000 људи, у Босанском Грахову несташице воде су свакодневне.

- Већ од подне се на вишим спратовима и вишим котама града осјети недостатак воде и онда се то постепено повлачи све до нижих кота. Мој стан је у нижем дјелу града и свакодневно од пет до шест часова остајем без воде - истиче Петар Ловрен, Босанско Грахово.

Ово је само кап у мору проблема са којима је суочено Босанско Грахово, категорични су мјештани.

Осим немара, начелнику општине Милораду Глигићу на терет се ставља и изостанак комуникације са општинским Парламентом, али и чињеница да није био у Грахову за вријеме посјете предсједника Србије Александра Вучића и српског члана предсједништва БиХ Милорада Додика.

- Тако да је Грахово било једино мјесто које није имало свог представника и свог домаћина, што је ружно и тужно - додаје Прпа.

Све ово су разлози због којег је Скупштина општине Босанско Грахово покренула иницијативу за Глигићев опозив.

Милорад Глигић није одговарао на наше позиве.