latinica  ћирилица
06/10/2019 |  17:51 ⇒ 22:25 | Аутор: ТАНЈУГ

Кијев: Протест против плана Зеленског (ВИДЕО)

Хиљаде људи протестују у главном граду Украјине Кијеву против плана предсједника Володимира Зеленског.

Зеленски планира да на истоку земље, гдје се воде борбе с проруским снагама, буду одржани локални избори, што демонстранти виде као огроман уступак Русији.

Украјина, Русија и посредници, Њемачка и Француска, потписали су у уторак споразум с проруским борцима за отцјепљење Донбаса на истоку Украјине који предвиђа одржавање локалних избора у том региону гдје већ пет година траје сукоб између сепаратиста и украјинских снага, у којем је погинуло више од 13.000 људи, наводи Ројтерс.

Многи сматрају да је потписивање овог споразума корак напријед ка примјени мировног Споразума из Минска, који је потписан 2015. године под покровитељством Француске и Њемачке.

Споразум из Минска предвиђа да Украјина врати пуну контролу над својом границом са Русијом, али тек пошто региони с већинским руским становништвом добију широку аутономију и одрже локалне изборе.

Одредбе споразума из Минска о широкој аутономији наишле су на критике у Украјини, што је била препрека за реализацију споразума који Зеленски сада покушава да оживи.