latinica  ћирилица
06/10/2019 |  18:04 ⇒ 20:31 | Аутор: ТАНЈУГ

Њемачка упозорава на нови талас избјеглица у ЕУ

Нјемачки министар унутрашњих послова Хорст Зехофер упозорио је на опасност новог избјегличког таласа у ЕУ који би могао да премаши онај из 2015. године, указавши на потребу помоћи земљама које чувају спољне границе Уније.

- Нашим европским партнерима морамо помоћи при контроли спољних граница. Предуго смо их оставили на цједилу. Ако то не учинимо, доживјећемо можда и већи избјеглички талас од оног 2015. године - рекао је Зехофер за данашњи Билд ам Зонтаг.

Он је најавио да ће с новом предсједницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен разговарати о мјерама да се ситуација из 2015. не понови, додавши да по том питању ужива пуну подршку њемачке канцеларке Ангеле Меркел.

- Турска чини много кад је у питању прихват избјеглица. То је у заједничком интересу. Морамо заборавити проблеме из прошлости и више учинити за Турску - рекао је њемачки министар.

Зехофер, који је био један од најжешћих критичара отворене политике канцеларке Ангеле Меркел према избјеглицама, сада се залаже за то да Њемачка прими више избјеглица спасених из Средоземља, чак сваког четвртог.