latinica  ћирилица
06/10/2019 |  19:50 ⇒ 21:22 | Аутор: СРНА

Космет: Гласало скоро 44 одсто бирача, Срби изашли масовније

Сва бирачка мјеста на Косову и Метохији затворена су у 19.00 часова, а према непотпуним подацима Централне изборне комисије на ванредним парламентарним изборима гласало је 43,82 одсто уписаних у бирачки списак.

Право гласа имало је око 1,9 милиона бирача, а у српским срединама њих око 117.000 од којих је скоро половина уписана у бирачке спискове на подручју општина Зубин Поток, Лепосавић, Звечан и сјеверна Косовска Митровица.

Према подацима ЦИК-а, на основу обрађеног 71,73 одсто бирачког материјала на изборе је изашло 43,82 одсто грађана са правом гласа.

На основу обрађених свих бирачких мјеста у срединама са српском већином, у општинама Чокот гласало је 51,91 одсто бирача уписаних у бирачки списак, Партешу 45,96 одсто, Ранилугу 51,20 одсто, Звечану 51,63 одсто, сјеверној Косовској Митровици 42,99 и Новом Брду 51,86 одсто.

На основу обрађеног скоро 72 одсто бирачког материјала, у Грачаници је излазност била 48,12, Штрпцу 54,19, а у Лепосавићу 46,57 одсто.

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је вечерас да су српске средине на Космету апсолутно прве по излазности, као и да је у односу на 2017. годину изашло хиљаде бирача више.

Он је за телевизију Пинк рекао да су Срби изашли много масовније од Албанаца, упркос разним ометањима.

Државно тужилаштво самопроглашеног Косова саопштило је да је до сада приведено 20 особа због различитих кривичних дјела која су утицала на процес гласања на изборима.

У Призрену је саслушано пет лица због кршења тајности гласања, док су у Пећи приведене двије особе због кривичног дјела злоупотреба службеног положаја.

У региону Ђаковице ухапшено је пет лица, а за једом особом се трага због кривичних дјела ометање поступка гласања и уништавање гласачког материјала, док је у региону Гњилана приведено једно лице због спречавање бирача да искористи право гласа.

У региону Косовске Митровице у два одвојена случаја приведено је пет лица, од којих се двојица сумњиче да су починили кривично дјело злоупотреба службеног положаја, а тројица за ометање бирача да слободно гласа.

У региону Урошевца једна особа је притворена због кривичног дјела опструкција процеса гласања.

Српску заједницу на овим изборима представљала је Српска листа, која има подршку државе Србије и на челу је свих 10 српских општина на Косову и Метохији, Партија косовских Срба из Лепосавића, коалиција Слобода са сједиштем у Грачаници, као и Самостална либерална странка из Грачанице.

Према косовским законима, за 100 посланичких мјеста надметали су се кандидати албанских политичких странака, док је за припаднике мањинских заједница - српске, бошњачке, турске, горанске, ромске, ашкалијске и египатске - резервисано 20 посланичких мјеста, од којих је десет гарантовано за Србе.

Ово су седми по реду избори на Косову и Метохији након сукоба 1999. године, а ниједан сазив скупштине и владе од тада није одрадио пун мандат.