latinica  ћирилица
06/10/2019 |  21:18 ⇒ 21:28 | Аутор: РТРС

Почеле Шантићеве вечери поезије

У Мостару су почеле Шантићеве вечери поезије, манифестација у част великог српског пјесника, која слави јубилеј - стотину година.

Уочи почетка манифестације, у пјесниковом парку на споменик Алекси положено је цвијеће, а на гробљу у Бјелушинама, гдје је сахрањен, служен помен.

Свечана академија одржана је у Саборном храму, у присуству бројних званица из политичког и јавног живота Мостара, кантона, Републике Српске, БиХ и Србије.

Манифестацију је прогласио отвореном српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, а о Шантићевом поетском стваралаштву говорио је академик Јован Делић.

Додик је рекао да је Шантић био не само велики пјесник, већ и велики визионар, патриота, искрен православац и Србин, а онда Мостарац и Херцеговац.

- Био је све оно што се ставља испред нас данас, да будемо добри људи, добри сусједи, искрене патриоте - рекао је Додик и нагласио да не може бити задовољан за позицију српске заједнице у Мостару, али се захвалио на почетним корацима приближавања народа у овом граду.

Он је навео и да ово вече и манифестација доказују да Мостар може постати нешто што окупља све људе, а да је то и разлог зашто је баш овдје Шантић написао стихове велике пјесме "Остајте овдје".

Додик је указао и да је ова манифестација један од доказа српског постојања и трајања у овом дијелу Херцеговине, као и да су Срби дали немјерљив допринос у развоју и напретку Мостара, у духовном, културном и политичком смислу.

- И Алекса Шантић је толико волио свој град, да из њега није могао да оде. Кажу да није могао да прода очеву кућу, која је уз стари мост постала један од симбола овог града. Иако није отишао одавде, слава о њему се раширила цијелим свијетом - рекао је Додик.

Он је подсјетио да је Шантић исувише велики пјесник да би могао остати само мостарски, да његови стихови надрастају и саму српску поезију, коју није могуће изучавати без њега.

Додик је нагласио и да Шантића воле да присвоје и православни и католици и муслимани, те упитао зар један пјесник, чији је живот био прожет љубављу и вјером, може бити наприхватљив за било кога.

- Наравно да не може. О томе свједочи и ова манифестација и ваше присуство овдје - истакао је Додик.

Присутнима се обратио и мостарски градоначелник Љубо Бешлић, као и министар образовања, науке, културе и спорта у Влади Херцеховачко-неретванског кантона Рашид Хаџовић.

Предсједник Организационог одбора Сања Бјелица-Шаговновић најавила је разноврстан програм, достојан великог јубилеја.

Она је истакла да тај јубилеј свједочи о дубокој укоријењености српске културе у Мостару, која је, како у протеклим вјековима, тако и у посљедњих стотину година, оставила неизбрисив траг у граду.

Овогодишње, 100. Шантићеве вечери поезије организују удружења Просвјета и Гусле, а манифестација ће трајати мјесец дана. Осим Мостара, биће одржана још у Невесињу и Бањалуци.

Посебна атракција овогодишњих Шантићевих вечери поезије биће извођење представе "Што те нема", коју је, према тексту Маријане Арацки из Београда, режирао познати београдски глумац и режисер Ерол Кадић.

Представа је урађена заједно с мостарским театарским кућама Народним позориштем и Хрватским народним казалиштем, те бањалучким Народним позориштем Републике Српске.

Повезане вијести:

Сви народи славе Шантића

Извор: РТРС/СРНА