latinica  ћирилица
07/10/2019 |  07:50 | Аутор: ТАНЈУГ

САД: Турска ће ускоро извршити инвазију на сjевер Сирије

Бијела кућа је саопштила да ће Турска ускоро извршити инвазију на сјеверну Сирију, што је проширило бојазан да ће мета бити курдски боци који су савезници САД у вишегодишњој борви против терористичке Исламске државе.

Већ мјесецима турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган пријети да ће почети војни напад на курдске снаге на сјеверу Сирије, које турска влада већином сматра терористима. Турска је незадовољна што се не реализује договор са САД о формирању зоне безбједности дуж границе двије земље.

Курдске снаге сносиле су највећи терет борбе против милитаната Исламске државе коју су водиле САД, па су амерички републиканци и демократе упозорили да ће омогућавање таквог напада послати “забрињавајућу поруку америчким савезницима широм света, преноси АП.

Америчке трупе “неће подржати нити бити укључене у операцију“ и “више неће бити у непосредној области“ у сјеверној Сирији, изјавила је портпаролка Бијеле куће Стефани Гришам.

Како наводи агенција, није јасно да ли то значи да ће Сједињене Државе повући своје трупе из сјеверне Сирије.

Најава је услиједила након телефонског разговора предсједника Доналда Трампа и Ердогана, саопштено је из Вашинготна.
У изјави Бијеле куће стоји и да ће Турска преузети стране борце заробљене у америчкој кампањи против Исламске државе које су држале курдске снаге.

Како се наводи, ријеч је о око 2.500 страних бораца који су претежно европски држављани.