X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
07/10/2019 |  09:15 | Извор: sputniknews.com

Курти најављује владу: Таксу ћемо замијенити принципом реципроцитета

Лидер косовског покрета Самоопредјељење Аљбин Курти најављује, у интервјуу бечком дневнику "Стандард“, вођеном пред јучерашње изборе, да ће укинути таксе, али и тражити реципрочне потезе Београда, па и ратно обештећење.
Аљбин Курти (Фото: retro-ks.net) -
Аљбин Курти (Фото: retro-ks.net)

Курти такође каже да ће, ако постане премијер, у првој недјељи мандата почети дијалог са Србима на Косову.

- То до сада ниједан премијер није урадио, али то је јако важно. У првом мјесeцу морамо, уз то, видјети гдје се налазимо након 33 споразума које смо до сада закључили са Београдом. А онда се радујем сусрету с новим високим представником ЕУ Жозепом Борелом. Свеједно ми је да ли је из Шпаније, земље која није признала Косово - указао је Курти.

Он је истакао да није био задовољан Бореловом претходницом Федериком Могерини, иако је била из земље која је признала Косово. Према његовим ријечима, важно је да се дијалог добро припреми, јер се не може дозволити даљи неуспјех.

На питање да ли ће, ако постане премијер, заступати и Србе, Курти је одговорио: "Наравно. Вјерујем да ће бити Срба који ће размислити да ли то чиним боље од Вучића".

Када је ријеч о таксама, нагласио је да оне нису његова политика.

- Ми ћемо таксе замијенити принципом реципроцитета. Београд, на примјер, мора прихватити наше таблице и документа, на којима стоји Република Косово. Желимо расвјетљавање судбине несталих лица, без обзира које су националности, како би нашли и нестале Србе и Роме. Требало би успоставити заједничке тимове од стране косовских, српских и међународних истраживача, који би анализирали масовне гробнице - рекао је Курти.

Сматра да, независно од тога, Србија Косову дугује ратно обештећење, пензијски фонд и 1.200 артефакта.

Упитан зашто би Приштина требало да потпише споразум са Београдом, Курти је одговорио да су добросусједски односи важни и да без међусобног признања нема чланства у ЕУ.

- Ја желим у сваком случају да свих шест земаља Западног Балкана у једној деценији, све заједно уђу у ЕУ - рекао је Курти.

На тврдњу "Стандарда“ да Србија за признање Косова жели неку врсту компензације и на питање да ли би то могла бити Заједница српских општина (ЗСО), Курти је подсјетио да је ту могућност искључио Уставни суд.

- Шта се потом десило? Ниједан Србин на Косову није протестовао, само Београд. Тај ЗСО никада није био за Србе. Ми морамо Србе на Косову питати шта желе. Београд не може да говори у име Срба на Косову - истакао је Курти.

На питање шта желе Срби на Косову, он каже да они имају здравствено осигурање преко "паралелних структура“ које косовска држава не нуди, те додао да то неће укидати из хуманих разлога.

Говорећи о себи, истакао је да је Албанац по националности и да су Албанија и Косово двије државе, али једна нација, то јест као двије Њемачке, али не и као Њемачка и Аустрија, пренио је Танјуг.

На питање да ли је и даље за уједињење са Албанијом, одговорио је да сматра да би људи гласали за то, ако би било референдума.

- Међутим, референдум није дозвољен. Зато ћу поштовати устав док једног дана не будемо у могућности да то на миран и демократски начин промијенимо. А, то неће услиједити брзо - објаснио је Курти.