latinica  ћирилица
07/10/2019 |  09:44 ⇒ 12:27 | Аутор: СРНА

Носовић: Истином против заборава и лажи о страдању Срба

Новоизабрани предсједник Савеза логораша Републике Српске Анђелко Носовић рекао је да је ова организација једина аутентична организација која може искрено и из прве руке да свједочи о свим злодјелима које су хрватске и муслиманске стране чиниле српском народу.
Анђелко Носовић  (Фото:glassrpske.com) -
Анђелко Носовић (Фото:glassrpske.com)

Носовић је изразио наду да ће овај савез доћи до позиције коју заслужује, односно да буде не од посебног, већ од изузетног значаја за Републику Српску.

Он сматра да ће то бити веома тешко реализовати, јер је Савез у посљедњих неколико година у стагнацији и потребно је много тога урадити како би се ствари покренуле са мртве тачке.

Носовић наглашава да је потребно учинити све како би Савез постао једна врста одбране од заборава и лажи коју пласира друга страна, која тврди да није било ни логора, ни заробљеника, иако постоје докази да су заробљеници размјењивани чак и половином 1996. године, а један човјек је чак 1997. напустио логор "Лора". 

- Желимо да истином допринесемо Српској и историји српског народа да би та свједочења били опомена и путоказ за будуће генерације - рекао је Носовић за Глас Српске.

Он каже да је пред Савезом много посла и најављује наставак сарадње и са ресорним министарством и Владом Српске.

Када је ријеч о проблемима, Носовић додаје да није ниједан елемент системски и законски ријешен. 

- Са друге стране, у овој популацији сублимирано је све - од заробљеника, бораца, инвалида, чланова погинулих и силованих, а нигдје нас нема у закону. Свјестан сам чињенице да је послије толико година тешко, али ипак морамо тој популацији омогућити, ако ништа друго, барем статус логораша - најављује Носовић.

Према његовим ријечима, у Савезу ће покушати да се тим људима обезбиједи симболична захвалност и каже: "Хвала вам, издржали сте све то и на својој кожи осјетили многа злодјела".

Он додаје да у систем и закон треба да буде уврштена и ова категорија, како би добила одређене привилегије, које сада нема.

Носовић је најавио покретање иницијативе у вези са тим питањем, као и скори контакт са ресорним министром и премијером Српске како би се разговарало о томе.