latinica  ћирилица
07/10/2019 |  11:23 ⇒ 13:37 | Аутор: СРНА

Кошарац: Српска може да функционише и без власти на нивоу БиХ

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому БиХ Сташа Кошарац изјавио је Срни да је врхунац политичког успјеха то што је Република Српска показала да може да функционише и без формирања власти на нивоу БиХ и апеловао да бошњачки политичари престану са покушајима условљања конституисања власти.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

Коментаришући чињеницу да је прошла година од општих избора, а да власт на нивоу БиХ још није формирана, Кошарац је рекао да је на политичкој сцени БиХ видљиво да се жели игнорисати изборна воља грађана Републике Српске.

Он је напоменуо да бошњачка компонента условљава конституисање власти и имплементацију изборних резултата са непостојећим условима у вези са Годишњим националним програмом.

Истичући да је много труда уложено да се имплементирају изборни резултати, Кошарац је подсјетио да је до застоја дошло и у Федерацији БиХ.

- То потврђује чињеница да ни федерална Влада није конституисана, односно да није изабрана нова структура власти, а да при томе АНП није услов - указао је он.

Кошарац је оцијенио да се покушава наставити са политикама које су биле примјетне претходних пет година, а то је да се игнорише воља бирача и ставови институција Републике Српске. 

- Односе додатно компликује и жеља да се умањи уставна компентенција надлежности Републике Српске у домену легитимног представљања - рекао је он и додао да су изборни побједници из Републике Српске - СНСД и коалициони партнери одмах били спремни за конституисање власти. 

- И данас смо спремни да уђемо у конституисање власти у складу са изборним резултатом, не оспоравајући изборну вољу бирача Бошњака, нити Хрвата. Апелујемо да Бошњаци престану са неуспјешним покушајима било каквог условљања око конституисања власти - поручио је Кошарац.

Он каже да СНСД није оптерећен тиме да ли ће бити дио стуктуре Савјета министара или не, али да ће и те како бити политички опрезни и у складу са Уставом и законима бранити фундаменталне политичке интересе Републике Српске и њен уставни капацитет. 

- Нећемо дозволити да било ко и на било који начин кроз политичко дјеловање на заједничком нивоу умањује значај Републике Српске и легитимну вољу њених грађана, с обзиром на то да је прошла година у непотребном политичком надмудривању које предводи /предсједник СДА Бакир/ Изетбеговић са својим ставовима - рекао је Кошарац.

Осим Предсједништва које нешто и ради, рекао је он, остале институције на нивоу БиХ не функционишу, али је Република Српска показала да може да функционише и без њих.

- Ми смо оријентисани на наше базичне политичке циљеве и од њих нећемо одустати - поручио је Кошарац.

У БиХ су 7. октобра прошле године одржани општи избори.