latinica  ћирилица
07/10/2019 |  11:43 | Аутор: СРНА

Броћета: СДП подвалом желио формирати Клуб Срба

Делегат из реда Срба у Дому народа Парламента ФБиХ Горан Броћета рекао је Срни да грађани српске националности испаштају због неформирања Клуба Срба у овом дому, али да су прозрели намјеру СДП-а чији је покушај формирања овог клуба прошле седмице био класична превара.
Горан Броћета - Фото: РТРС
Горан БроћетаФото: РТРС

Броћета је истакао да су дешавања на сједници Дома народа у петак, 4. октобра, када је делегат из СДП-а Игор Стојановић поднио инцијативу за конституисање Клуба Срба, јасно показала да СДП нема искрене намјере када је ријеч о српском становништву у ФБиХ.

- Ми смо то бојкотовали, нисмо жељели отићи на сједницу - рекао је Броћета и додао да је на овај начин СДП желио да "на покварен начин дође до позиције мјеста предсједника Клуба Срба и да СДП почне манипулисати тим клубом".

Он сматра да предсједник Клуба Срба и потпредсједник Дома народа Парламента ФБиХ припада некоме из Ливањског кантона, јер су изабрани српским гласовима.

- Боље разумијемо положај Срба у Федерацији и боримо се за његово побољшање - навео је Броћета.

Он је рекао да грађани српске националности испаштају због неформирања Клуба Срба јер све што би кроз витални национални интерес могли покренути за сада стоји по страни, а постоји много области гдје су Срби угрожени и гдје би тај инструмент могао да се користи.

Броћета пита СДП од куда њихова брига за Клуб Срба и за Србе у ФБиХ.

- Јасно смо им поставили питање да ли су икада, уназад десет година покренули питање виталног националног интереса, и нису имали одговоре. Али, имали су и увреде да су моји лични говори на границама фашизма и да добијам налоге из централе из Бањалуке - нагласио је Броћета и додао да је СДП желио да Клуб Срба постане опозициони инструмент, али им није успјело.

Он је навео да има делегата у Дому народа за које се "не зна ни ко су нити чији су".

Броћета је нагласио да Срби, који немају своје представника у извршној власти Федерације, не могу нигдје да се обрате да би добили средства за инфраструктурне пројекте или било шта друго што је неопходно.

Делегат у Дому народа Парламента ФБиХ Игор Стојановић затражио је 4. октобра да буде конституисан Клуб Срба и изабран њихов предсједник како би равноправно учествовали у раду овог тијела, али је та иницијатива пропала.