latinica  ћирилица
07/10/2019 |  11:55 | Аутор: РТРС

Филмски фестивал "Ухвати филм - Бањалука" од 9.октобра (ФОТО)

Филмски фестивал "Ухвати филм – Бањалука" одржаће се од 9. до 11. октобра 2019. године у Бањалуци.
Ухвати филм - Фото: илустрација
Ухвати филмФото: илустрација

Свечано отварање биће уприличено 9. октобра у CineStar Delta Planet, са почетком у 18.30, а наредна два дана, 10. и 11. октобра, пројекција филмова и пратећи програм наставиће се у Музичком павиљону Стакленац.

За вријеме трајања Конкурса за достављање филмова на овогодишњи "Ухвати филм" фестивал пристигло је 586 филмова из 88 држава.

У оквиру филмског програма на Фестивалу у Бањалуци, у периоду од 9. до 11. октобра 2019, премијерно ће бити приказано 24 филмова, који филмским приступом о инвалидности отварају табу теме и мијењају перспективу.

Пратећи програм фестивала су панел дискусије на теме Разбијајући предрасуде кроз умјетност (модератор: Душица Липовац) и Жена јуче, данас, сутра (модератор: Ана Котур Еркић), са занимљивим гостима из свијета филма, културе, умјетности, новинарства, спорта; Програм Фестивала ће употпунити и гостовање Небојше Курузовића – "Poesy за једну особу".

Циљ "Ухвати филм" фестивала је да се кроз филмску умјетност допринесе смањењу социјалне дистанце према особама с инвалидитетом промовишући потенцијале и могућности.

 

Веома је битно да особе с инвалидитетом културна заједница препозна као ствараоце, тако и као конзументе културе. Филмски фестивал који приказује филмове на тему инвалидности и особа с инвалидитетом мијењајући перспективу и рушећи предрасуде, у Бањалуци се одржава од 2011. године.

Потписивањем Споразума о сарадњи са Међународним филмским фестивалом "Ухвати са мном овај дан-ухвати филм", постао је јединствен регионални филмски фестивал који се, осим Бањалуке и Новог Сада, одржава и у Ријеци и Котору.

Организатори се захваљују свима онима који помажу организацији овогодишњег фестивала, те свим писаним и електронским медијима, који из године у годину упознају јавност са "Ухвати филм" фестивалом и организационом тиму Фестивала који годинама с великом преданошћу ради на његовој припреми и реализацији.

Овогодишњи "Ухвати филм – Бањалука" фестивал подржали су Министарство просвјете и културе Републике Српске, Град Бањаlука, Библиотека за слијепа и слабовида лица Републике Српске и CineStar Delta Planet. Генерални медијски покровитељ је Радио-телевизија Републике Српске.