latinica  ћирилица
07/10/2019 |  12:33 ⇒ 13:40 | Аутор: РТРС

Ђокић: Међународна заједница можда и најодговорнија за застој

Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић рекао је да у застоју формирања власти на нивоу БиХ, прије свега Савјета министара, учествују не само неки људи из политичких странака у БиХ и Српској, него и представници међународне заједнице у БиХ, који сносе највећу одговорност за тај застој.
Петар Ђокић - Фото: СРНА
Петар ЂокићФото: СРНА

Он је напоменуо да се посљедњих двадесетак година највише говорило о томе како БиХ није демократска, како јој треба омогућити демократске стандарде, како је треба демократизовати, али да се на једном питању тај општи приступ о којем многи говоре, а то је демократизација друштва, борба за примјену демократских стандарда и вриједности, исмијава на најгрубљи начин. 

- И то су, нажалост, чинили неки људи из политичких странака које дијеле са нама политички живот и у БиХ и Републици Српској, тако да се онемогућава да побједници избора, за које је народ гласао на овим изборима, формирају власт - рекао је Ђокић Срни.

Он је истакао да у томе не учествују само представници политичких странака, него, нажалост и представници међународне заједнице у БиХ. 

- Можда они у овом тренутку носе највећу и одговорност што је дошло до тог застоја, зато што охрабрују оне који блокирају процес успостављања институција власти и оне којима не одговара промјена у структури власти. Не одговара им то да побједници избора преузму и формирају власт. Ту конкренто мислим на формирање Савјета министара - рекао је Ђокић.

Он је напоменуо да се занемарује чињеница да и Федерација БиХ годину дана није формирала органе власти, да је имала кризу институција годину или двије и прије прошлих избора, а о томе се уопште не говори као о проблему. 

- Замислите да се случајно тако нешто дешава у Републици Српској? Па, горио би свијет, горио би Балкан, упирући простом у Републику Српску да је она некакав реметилачки фактор - навео је Ђокић.

Он је додао да се Република Српска у погледу примјене демократских стандарда и на најбољи начин показала мјесец или два послије избора и да је све завршила, тако да данас има нормалан, стабилан рад свих институција. 

- Желимо да таква буде и БиХ. Зато нам јако смета што БиХ није таква. Она реално данас због тога наноси огромну економску и политичку и сваку другу штету српском народу и Републици Српској и то се мора промијенити - рекао је Ђокић.

Он је оцијенио да није добро да једно питање постане кочница, те додао да питање АНП-а не треба и не мора да буде кочница. 

- То јесте важно питање. Имамо различите погледе. Ми Срби гледамо на то питање на један начин, а муслимани, па и Хрвати другачије. Када говоримо о томе да треба тежити равноправности, нити ми имамо право да због свог става блокирамо некога другог у остваривању његових циљева и интереса, нити тај неко други да нас блокира у остварењу наших циљева и интереса - каже он.

Он је навео да се ту мора наћи мјера, те да је питање АНП-а питање за разговор, дијалог и договор. 

- Ако не може такав модел, који је понуђен оно што је садржано у АНП, онда можда може неки други да се договори за ниво БиХ. Али то не би требало да буде услов за формирање власти. То никакве везе са кључним демократским стандардом нема, а то су избори и воља народа, а неко је то ставио као прво питање и "неће да се помјери" - рекао је Ђокић.

У БиХ 7. октобра 2018. године одржани су општи избори.