latinica  ћирилица
07/10/2019 |  12:52 ⇒ 12:53 | Аутор: СРНА

Рудари јаме Страњани прекинули производњу

Рудари јаме Страњани Рудника мрког угља Зеница одлучили су да прекину производњу због планираног затварања и налазе се изван јаме, јавља Дневни аваз.

У име Синдиката рудара "Страњани" Смајо Доглод поручио је да ће обустава производње трајати све док не добију чврсту гаранцију да је рад ове јаме неупитан и да рудари без страха могу долазити на посао.

- Затражили смо од Управе да ставе карте на сто и кажу гдје смо и шта смо. Али, они не виде да ће `Страњани` радити, практично смо прекрижени. Све води томе да ће се за 20 дана затворити погон, иако нам то нико није званично рекао. Запослени се не слажу с тим и не виде даљу своју будућност - рекао је Доглод.

Према његовим ријечима, тренутно се испред јаме налази педесетак рудара, а придружиће им се друга и трећа смјена, након чега планирају предузети конкретне кораке.

- Кренућемо пјешице за Сарајево да разговарамо са /вршиоцем дужности извршног директора за производњу у `Електропривреди БиХ`/ Сенадом Сарајлићем. Планирамо покренути и колективну тужбу за ПИО/МИО, за уплату доприноса од 2009. године на овамо. Ако нема `Страњана`, ми ћемо блокирати све -  рекао је Доглод.

Он је додао да би рудари у тој јами за мјесец дана требало да дођу до једне обале у којој има око 130.000 тона залиха угља.

- Тако да, то најбоље говори колико `Страњани` дају, али неко нас свјесно жели угасити. То нећемо дозволити - поручио је Доглод.