latinica  ћирилица
07/10/2019 |  14:02 | Аутор: СРНА

Међународни фестивал глумца "Заплет" од 19. до 24. октобра

Премијером представе "Истина" у режији Жељка Стјепановића по тексту француског аутора Флоријана Зелера и у извођењу бањалучког Градског позоришта "Јазавац", у Бањалуци ће 19. октобра почети 11. Међународни фестивал глумца "Заплет".
Глумци из представе "Истина" - Фото: РТРС
Глумци из представе "Истина"Фото: РТРС

Глумац Љубиша Савановић рекао је да је фестивал лијеп догађај на позоришном небу Републике Српске, те је додао да су одабране добре представе позоришта из региона.

Он је на конференцији за новинаре у Бањалуци рекао да је и ове године предвиђен програм "Разговор са глумцима" - Браниславом Трифуновићем, Николом Ракочевићем, Филипом Шоваговићем и Нином Јанковић док је на затварању фестивала предвиђен концерт Краља Чачка, пјесника и кантаутора из овог града, који неколико деценија живи и ради у Београду.

Савановић је нагласио да подршку фестивалу пружила и кабинет предсједника Републике Српске, Министарство просвјете и културе, Град Бањалука, банка партнер је Адико банка, а подршку су пружиле и компаније "Проинтер" и "Тропик", те низ других спонзора.

Глумица Драгана Марић која је и предсједник Управног одбора Градског позоришта "Јазавац" рекла је да ће осим "Истине", на фестивалу бити изведене и представе "Пад" у режији Кокана Младеновића Центра за културу Свилајнац, "Гнијездо" Хрватског народног казалишта Мостар, "Елинг" Сатиричног казалишта "Керемпух" из Загреба, те "Овај дан ће бити другачији" Атељеа 212.

Она је додала да од прошле године ово није више фестивал само младог глумца већ међународни фестивал глумца што значи да се акценат ставља на глумачка остварења.

Према ријечима Марићеве, тако су и конципиране награде - за најбољег глумца и глумицу, за најбољег младог глумца и младу глумицу, а од ове године ће бити и награда публике за најбољу представу.

Марићева је рекла да су ове године у стручном жирију фестивала директор Дјечијег позоришта Републике Српске Љиљана Лабовић Маринковић, глумица Народног позоришта Републике Српске Миљка Брђанин Бабић, те књижевница Јелена Којовић Тепић.

Према ријечима Стјепановића, овај фестивал је сваке године све бољи додавши да су на овогодишњем "Заплету" врхунске представе.

Говорећи о представи "Истина", у којој и игра једну од улога, Стјепановић је рекао да она говори о лажи и лагању у брачним односима, те је додао да је ријеч о универзалној теми.

Бојана Мутић, која се порви пут представља као костимограф, захвалила је екипи умјетника што су јој указали повјерење, док је глимица Дјечијег позоришта Републике Српске Александра Спасојевић, која игра у педстави "Истина" рекла да је Градско позориште "Јазавац" успјело да истраје све ове године и да се изборик са свим проблемима које култура носи.

Међународни фестивал глумца "Заплет" трајаће до 24. октобра.