latinica  ћирилица
07/10/2019 |  14:35 ⇒ 20:41 | Аутор: РТРС

НСРС о Закону о управљању отпадом

Посланици Народне скупштине Републике српске размотрили су Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о управљању отпадом. Ресорна министарка, Сребренка Голић, навела је да се одредбе овог закона не примјењују на: радиоактивни отпад, гасове који се емитују у атмосферу, отпадне воде. Сједница ће бити настављена сутра у 10 часова разматрањем Приједлога стратегије развоја предузетништва жена Републике Српске.

19.20 - Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о управљању отпадом доноси се због потребе додатног усаглашавања са новим рјешењима европског законодавства, с циљем даљег подстицања одрживог управљања отпадом, рекла је министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић.

Образлажући овај нацрт у Народној скупштини, Голићева је навела да се уводе нови појмови попут: материјално поновно искоришћење, зелена острва, насипање, неуређена депонија, програм продужене одговорности, рециклажно двориште, центар за управљање отпадом и други.

18.20 - Пред посланицима у току је разматрање Нацрта закона о измјенама и допунама Закона о управљању отпадом.

18.15 - Министар правде Републике Српске Антон Касиповић рекао је данас да су Нацртом закона о измјенама и допунама Закона о заштити и поступању са дјецом и малољетницима у кривичном поступку прецизније дефинисане одредбе које се односе на поступање стручног савјетника суда и јавног тужилаштва.

- Измјенама закона прецизније су дефинисане одредбе које се односе на поступање стручног савјетника суда и јавног тужилаштва, односно стручног лица органа старатељства и тужилаштва, када се у кривичним предметима против учинилаца кривичних дјела на штету дјеце или малољетника, дијете појављује као очевидац или свједок оштећен кривичним дјелом - рекао је Касиповић у Народној скупштини Републике Српске, образлажући законско рјешење.

17.35 - Народна скупштина Републике Српске данас је размотрила Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о штрајку, који се доноси ради његовог усклађивања са новим Законом о раду који је општи пропис у овој области.
Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић нагласио је у завршној ријечи у Народној скупштини да је о овом акту већ вођена јавна расправа.

Он каже да су приликом израде новог закона били консултовани сви социјални партнери, укључујући и Конфедерацију синдиката, чији је представник данас изнио низ замјерки о овом акту.

16.55 - Божо Марић из Конфедерације синдиката Републике Српске навео је у обраћању у Народној скупштини Српске да је нови Закон о штрајку потребно уредити на сасвим другачијим основама када је ријеч о минимуму процеса рада, његовом утврђивању и начину одређивања радника потребних за минимум процеса рада. Марић је рекао да је потребна анализа и сагледати све околности примјене тог закона.

- Предлажемо да буде израђен нови Закон о штрајку који ће уважити ставове синдиката и темељити се на европској пракси у овој области. Овај закон је устав радника и једини механизам за одбрану људског достојанства и права свих преосталих радника у Српској - нагласио је Марић.

15.30 - Основни разлог за доношење измјена и допуна Закона о штрајку јесте његово усклађивање са новим Законом о раду који је општи пропис у овој области, рекао је министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић.

Образлажући у Народној скупштини Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о штрајку, Милуновић је рекао да је овај закон било неопходно ускладити са Законом о раду који више не познаје појам "већински репрезентативни" синдикат и "већинско" удружење послодаваца.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

На дневном реду је приједлог стратегије развоја предузетништва жена Републике Српске за период 2019-2023. године и приједлог стратегије за унапређивање положаја старијих лица у Српској од 2019. до 2028.

Посланици ће разматрати Нацрт стратегије развоја електронске управе Републике Српске за период 2019-2022, извјештај о реализацији Стратегије научног и технолошког развоја Српске 2017-2021. "Знање за развој" за период од 1. октобра 2017. до 30. јуна ове године, те извјештај Комитета за координацију надзора финансијског сектора Републике за прошлу годину.