latinica  ћирилица
07/10/2019 |  15:36 ⇒ 22:36 | Аутор: РТРС

Година од избора, а бх. власт још није формирана

Данас је годину од Општих избора, а извршна власт на нивоу БиХ и у Федерацији није формирана.

Континуирано развлашћивање Српске морало је резултирати тренутном ситуацијом, оцјењује српски члан Предсједништва Милорад Додик за СРНУ. Упозорава: избори су обесмишљени, јер побједници не могу да преузму одговорност, коју су им дали грађани Српске. Неко ће морати да објасни Бошњацима, да су они само трећина свега што је заједничко у БиХ, и да је медени мјесец међународних представника и бошањачких политичара завршен, истиче Додик. Све је кулминирало када је СДА, уз подршку ДФ-а, формирање власти условила наставком НАТО пута, иако се Српска томе противи.

Формирање власти на нивоу БиХ "запело" је око избора предсједавајућег Савјета министара. Шефик Џаферовић и Жељко Комшић, условљавају именовање Зорана Тегелтије слањем тзв. АНП за чланство у НАТО. Милорад Додик и странке побједнице из Српске не пристају на уцјене. Истрајавају на политици војне неутралности, утврђене у Народној скупштини Републике Српске.

- Моја групација политичка ничим није условила формирање власти. Били смо спремни да учинимо одмах, ви за ви добрих кретања у ЕУ, то је изгубљено - истиче Милорад Додик, предсједник СНСД-а.

Страначки лидери преговарали су мјесецима, успјели су да подијеле ресоре, али не и да одблокирају именовање предсједавајућег Савјета министара. Укључили су се међународни званичници, нудили редуковану верзију АНП-а, ипак договора нема. Трачак наде угасио се почетком септембра, када је истекао споразум Додик - Изетбеговић - Човић.

- Мислим да се ипак приближавају ставови, нећу говорити детаље. Има ту преговора, пријатељи из међународне заједнице помажу, пријатељи из НАТО-а помажу тако да мислим да би могло бити рјешења већ у октобру ако не буде претјераних тврдоглавости са друге стране - поручио је Бакир Изетбеговић, предсједник СДА. 

На ту причу Додик има јасан одговор:

- Бакир то каже? Чујем каже да очекује да ће се реализовати Споразум, а у Споразуму пише да важи 30 дана, како ће се реализовати нешто што је прошло већ мјесец дана, занимљиво он забавља јавност - тврди Додик. 

У Сарајеву оптужују Додика за застој, иако је јасно да српска страна не спречава формирање федералне владе. Једногодишња сага о неформирању бх власти открива нечасну улогу међународне заједнице, али и суштинску разлику Срба и Бошњака, не само о чланству у НАТО-у, већ и у томе шта им је важније: закони БиХ или акти усвојени у НС РС. 

- Не можете ви дати мандат некоме ко унапријед каже да неће поштовати законе ове земље. Био би то диктат једног човјека, једне политике, нико никоме не може да диктира овдје, Устав БиХ треба да диктира понашање свих нас и господина Додика и мене..- има своју реторику Шефик Џаферовић, бошњачки члан Предсједништва БиХ.

Петар Ђокић, предсједник Социјалистичке партије Републике Српске има, потпуно супротан став.

- Да се онемогућава да побједници избора формирају власт. У томе не учуствују само представници политичких странака већ и међународне заједнице зато што охрабрују оне који блокирају процес успостављања институција власти и оне којима не одговара промјена у структури власти - ријечи су Ђокића.

Нико се не усуђује да прогнозира, отворене су све опције од тога да СДА одустане од условљавања и одблокира формарање власти до могућности да актуелни сазив Савјет министара дочека наредне опште изборе. Српски министри одбијају позиве Бањалуке да напусте фотеље и тако делегитимишу Звиздићев кабинет.

- Мислим да је у највећем интересу Српске да се буде у заједничким институцијама и да би били у великом проблему да то препустимо припадницима хрватског народа - ријечи су Мирка Шаровића, предсједника СДС-а .

Ненад Стевандић, шеф Српског клуба у Представничком дому ПС БиХ упозорава јавност:

- Највећа неистина је да уколико српски министри поднесу оставке, да ће Савјет министара функционисати са њиховим замјеницима. То је неистина, јер ако нема једног министра из реда српског народа СМ БиХ не може да функционише - потврдио је Стевандић.

И неким ранијим изборним циклусима чекало се више од годину на формирање Савјета министара и федералне владе, али никад представници три народа нису били удаљенији у преговорима. Денис Звиздић зналачки је искористио прилику. Засјео је у двије фотеље: предсједавајућег Савјета министара и ПД ПС, и тиме показао да БиХ функционише према принципу: све може, а и не мора.

Повезане вијести:

Ковачевић: Бошњачки политички представници искључиви кривци за стање у БиХ