latinica  ћирилица
07/10/2019 |  16:35 ⇒ 17:11 | Аутор: СРНА

Без проблема са капацитетом и безбједношћу у затворима

У казнено-поправним установама у Републици Српској нема проблема са смјештајним капацитетима за осуђена и притворена лица, а стање безбједности у њима је на задовољавајућем нивоу, истакао је помоћник министра правде Српске у ресору за извршење кривичних и прекршајних санкција Перо Дуњић.
Перо Дуњић (Фото:nezavisne.com) -
Перо Дуњић (Фото:nezavisne.com)

Он је навео да је попуњеност капацитета 66 одсто када је ријеч о мушкарцима, 77 одсто на одјељењима за жене, док је у притворским јединицама попуњено 43 одсто мјеста.

- Капацитети су попуњени са око 60 одсто за осуђена и око 50 одсто за притворена лица. У свим казнено-поправним установама, осим Казнено-поправног завода Фоча, гдје се налазе само осуђеници, имамо и притворена лица. У Казнено-поправном заводу Фоча имамо Одјељење са посебним режимом које је попуњено 70 одсто - прецизирао је Дуњић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је нагласио да је стање безбједности у казнено-поправним установама на задовољавајућем нивоу, иако у њима борави велики број осуђеника из категорије високоризичних, а много више лица из те категорије се налази у притворским јединицама.

Дуњић је навео и да у казнено-поправним заводима у Српској борави 168 лица која су осуђена и притворена на основу пресуда и одлука Суда БиХ и судова Брчко дистрикта јер није почео са радом затвор у Војковићима.

Према његовим ријечима, захваљујући инвестицијама, много је урађено на побољшању услова осуђеним лицима за издржавање казни, а крајем августа на локацији Голо брдо почела је изградња новог затвора у саставу Казнено-поправног завода Бијељина, која се финансира из ИПА фондова.

- Да је стање на задовољавајућем нивоу и да имамо добре резултате показао је и у посљедњи извјештај Европског комитета за спречавање мучења који спроводи најстрожу инспекцију која је могућа у казнено-поправним установама у Европи. У извјештају су изнесене похвале за рад службених лица у казнено-поправним установама и услове у којима се налазе осуђеници - каже Дуњић.

Он каже да су сви осуђеници који су упућени у казнено-поправне установе у Српској на издржавање затворских казни на вријеме примљени и смјештени, те да се никада није догодило да буду враћени, да нема довољно капацитета и да не буду збринути као што је прописано законима у Српској и међународним правилима.

Дуњић је одбацио спекулације да су осуђеници добијали помиловање или условни отпуст за новац или други вид мита.

- Предсједник сам Комисије за помиловање при Министарству правде, а већ седам година сам и у Комисији за условни отпуст и гарантујем да ниједном осуђеном лицу није дато помиловање или условни отпуст за финансијску корист или слично - рекао је Дуњић.

Према његовим ријечима, осуђена лица само својим изузетним владањем и понашањем могу да добију условни отпуст, а у већини случајева неопходан је и приједлог руководиоца казнено-поправне установе.

- Може се десити да осуђено лице Комисији поднесе молбу, али ако нема приједлога установе и ако не пише да је процес ресоцијализације завршен и да је кажњавање постигло сврху, Комисија неће дати условни отпуст. Ако нема приједлога руководиоца установе, 98 или 99 одсто молби осуђеника је ријешено негативно - истакао је Дуњић.

Он је прецизирао да је на посљедњој сједници Комисије за условни отпуст од 25 приједлога руководилаца установе 18 ријешено позитивно, те да је свих осам самосталних молби осуђеника одбачено.