latinica  ћирилица
07/10/2019 |  18:06 | Аутор: СРНА

Пастор: Спремнији смо за ЕУ него што то преговори показују

Предсједник Скупштине Војводине Иштван Пастор рекао је у Бриселу да учешће покрајине на Европској недјељи градова и регија показује да је Србија данас спремнија за ЕУ него што то процес преговора показује.
Иштван Пастор                                                        (Фото: nspm.rs) -
Иштван Пастор (Фото: nspm.rs)

- Скоро двије деценије чекамо, а сигуран сам да је Србија данас спремнија за приступање ЕУ него што то процес преговора показује - рекао је Пастор, који предводи делегацију Војводине током боравка у Бриселу.

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Небојша Дракулић истакао је значај који за Србију има Европска недјеља која је у Бриселу окупила 6.000 учесника.

- Традиционалне манифестације високог ранга, попут Европске недеље региона и градова увек и изнова су прилика, да Војводина и Србија у најбољем светлу презентују своје потенцијале и што је најважније, остваре бројне важне контакте са другим европским регијама - рекао је Дракулић.

Током боравка у Бриселу делегација Војводине је остварила контакте са предсједником Европског комитета региона Карл-Хајнцом Ламберцом, саопштено је из Биро Покрајинске владе за односе са јавношћу.

Војвођанска делегација ће се сутра састати делегацијом њемачке покрајине Хесен када ће финализовати техничке детаље о потписивању заједничке изјаве о намјерама везаним за успостављање сарадње.

Потписивање овог документа очекује се до краја године у Визбадену.

На отварању 17. Европске недјеље градова и регија, делегацију Војводине, осим представника Скупштине и Покрајинске владе, чине и представници покрајинског Фонда "Европски послови", као и војвођанске Привредне коморе.

Током Европске недјеље, готово 600 говорника из региона и градова обратиће се на више од 300 званичних догађаја, а тема ће бити развој европских региона и градова.

Манифестацију су организовали Европски комитет региона и Генерални директорат Европске комисије за регионалну и урбану политику.

Европска недеља региона и градова трајаће до сриједе, 9. октобра.