latinica  ћирилица
07/10/2019 |  18:34 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

Ердоган у посјети Србији: Почетак радова на ауто-путу Београд - Сарајево (ФОТО)

Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган у дводневној је посјети Србији. Односи са Турском су најбољи досад, што потврђује економска и привредну сарадња, прва је оцјена предсједника Србије Александра Вучића.

Вучић и Ердоган кажу да су успоставили политичко повјерење и можда најбоље односе двије земље у модерној историји. Драматичан успон у односима, поткрепљују бројкама. Од посљедње Ердоганове посјете, извоз у Турску повећан је готово осам пута. Само извоз говеђег меса, од 35 милиона евра, зауставио је пад сточарске производње у Србији. Турска отвара тржиште, али и културне и научне капацитете. Тако ће омогућити увид у Османски архив, који на 120 хиљада квадратних метара, има више писаних докумената о нама, него што их ми имамо.

Предсједник Србије Александар Вучић приредио је турском предсједнику Ердогану дочек, уз највише почасти испред Палате Србија, уз посторојену јединицу гарде и почасне плотуне. Високи званичници посјетили су изложбу "Србија и Турска у документима Османског архива и Архива Србије". Разговарали су у четири ока, а одржана је и сједница Високог савјета за сарадњу двије земље. Напредује економска сарадња. Расте трговинска размјена.

- Већ крајем 2018. године наша трговинска размјена је достигла висину од милијарду и 84 милиона евра, негдје око милијарду и 200 милиона долара, а у овој години наша трговинска размјена у првих осам месеци је већа за 13 одсто у односу на 2018. годину - тврди предсједник Србије Александар Вучић.

Потписано је девет билатералних споразума у разним областима, од војске и безбједности, до науке, технологије и индустрије. Турски пословни људи додају нове инвестиционе активности постојећим, и желио бих да видим наставак тих активности, рекао је Ердоган, истичући да ће бити отворено шест фабрика и положен камен- темељац за још једну.

Ердоган у Београду

- Обновљени споразум о слободној трговини је недавно ступио на снагу. С предсједником сам поставио циљ од 2 милијарде робне размјене краткорочно, и 5 милијадри дугорочно - каже Реџеп Тајип Ердоган, предсједник Турске.

Ердоган каже да ће Турска наставити конструктивну улогу у стабилности Балкана. Подржавамо евроатлантски смјер региона, рекао је труски предсједник, најављујући сутрашњи трилатерални састанк Србије, БиХ и Турске.

- Отпочећемо пројекат ауто-пута Београд-Сарајево, то ће бити мост мира који ће повезивати срца у региону, мост који ће бити значајан за регион - додао је Ердоган, а са том констатацијом сложио се и Вучић.

- За нас је од изузетног значаја што са Турском можемо да разговарамо и са БиХ. Постоје одређени предлози да направимо следеће године квадрилатералу, да на ове три земље додамо Руску Федерацију, мислим да је могуће да и тај четворни састанак одржимо.

Полагањем камена темељца у Кузмину и званично почиње градња ауто-пута Београд Сарајево, односно од Београда према Бањалуци. Реџеп Тајип Ердоган ово је назвао прекретницом за Балкан. За сада је сигурно да Београд почиње са градњом дионица до Бијељине, и од Пожеге ка Вишеграду, а БиХ има једино меморандум, који су, у Анкари, потписали Милорад Додик и Ердоган. И све очи су упрте у састанак трилатерале, не би ли била одблокирана средства европских фондова, за путну инфраструктуру.

Дионица ауто-пута Сремска Рача-Кузмин дуга је 18 километара. Вриједност радова, с мостом преко Саве, је 225 милиона евра. Рок изградње двије и по године. Мост ће бити постављен 300 метара низводно од постојећег, дуг 1300 метара и најзахтјевнији је објекат на траси коју гради Србија. Вриједност моста је 100 милиона евра.

-Челични мост ће се градити методом нагуривања, то захтјева велико искуство и техничка знања. То ће за нас бити велики изазов. Такође и са босанске и са српске стране ће се градити бетонски прилазни вијадукт дужине од по 500 метара - поручио је Јусуф Пехливан, координатор пројекта.

Ердоган у Београду (Фото: Танјуг)

Оба крака ауто-пута градиће турска фирма "Ташјапи".

- Има доста непознаница са босанске стране, али негдје мислим да управо и ти заједнички састанци који ће бити 8. и са предсједником Турске и нашим предсједником и свим представницима БиХ и схватање политичра да то јесте у интересу свих - исткла је Зорана Михајловић, потпредсједница Владе Србије и министарка грађевинарства саобраћаја и инфраструктуре.

Радован Вишковић, предсједник Владе Републике Српске истиче да је финанцијски дио још увијек непознаница.

- Оно што остаје непознаница, што се тиче Републике Српске, то је финасирање тог дијела аутопута. Начелно, договор са Турском да, али још немамо конкретне договоре, не знамо ни колико ће све то да коштати - поручује Вишковић.

Први крак ауто-пута Београд - Сарајево предвиђен је у близини раскрнице Кузмин, затим атарима села Кузмин и Босут до граничног прелаза у Сремској Рачи. Кроз Српску пролази територијом града Бијељина, ка дистрикту Брчко, а потом надомак Лончара, и кроз Федерацију од Тузле ка Сарајеву. План парцелације за ауто-пут Рача - Бијељина – Брчко, у Бијељини је на јавној расправи. То је шанса и за Лопаре.

За 15 минута бићемо на аутопуту и повезени са свим тржиштима. 7-8 предузећа извозно орјентисаних, то би била велика подршка њима - истиче Радо Савић, начелник општине Лопаре.

Други крак ауто-пута, за коју Србија већ има планску документацију, наслањао би се на изграђену дионицу код Пожеге у Котроманима, а од границе Србије и Српске код Вишеграда водио би преко Рогатице, Сокоца и Пала, до ентитетске линије и Сарајева. О овој траси још је више непознаница, мада је Србија спремна да га почне градити крајем наредне године.

Одржан је и пословни форум. Двојица предсједника размијенили су заједничка издања поштанских маркица, поводом 140 година дипломатских односа Србије и Турске.