latinica  ћирилица
07/10/2019 |  18:44 ⇒ 20:14 | Аутор: ТАНЈУГ

Антић: Крак Турског тока ће ићи и до Републике Српске

Крак магистралног гасовода кроз Србију од бугарске до мађарске границе ићи ће и до Републике Српске, изјавио је данас министар рударства и енергетике Александар Антић.
Александар Антић - Фото: ТАНЈУГ
Александар АнтићФото: ТАНЈУГ

На панелу посвећеном енергетској геополотици и изазовима за Србију и регион на том пољу, Антић је рекао да магистрални гасовод кроз Србију од бугарске до мађарске границе као наставак Турског тока представља огроман потенцијал који ће Србију учинити транзитном земљом.

То ће нам, каже, омогућити да озбиљно планирамо енергетске пројекте.

Друга конекција, каже, биће ка Бугарској као веза са јужним гасним коридором, а планирана је и интерконекција са Румунијом.

- Кључ енергетске безбедности Србије, Републике Српске, Албаније, Сјеверне Македоније и Црне Горе није у нашим острвским енергетским политикама, већ у снажној регионалној енергетској политици, политици разумијевања и изградњи интерконекција које ће нас учинити јачим - рекао је Антић.

Навео је да је гас енергент 21. вијека који је најприхватљивији и најчистији и поручио да Србија води независну политику развоја и да разуме односе у свијету.

Министар је нагласио да Србија има једну веома интензивну политику када је енергетика у питању, са значајним инвестицијама и да је енергетика, поред рударства и инфраструктуре, једна од сфера у којој имамо најдинамичнији раст.

- Покушавамо да великим бројем пројеката ухватимо корак са развијеним свијетом - каже Антић и наводи да се то односи на питање енергетске безбједности и снабдијевања, али и на нове технологије и заштиту животне средине.

Обавеза је, рекао је министар, да се енергетском политиком створи амбијент у коме ће се енергетски објекти развијати и очувати са становишта најновијих технологија и са становишта заштите животне средине, али и да развијамо нове пројекте који су еколошки модерни.

- Наша енергетска политика је заснована на неколико кључних приоритета, а то је сачувати базну енергију у мери у којој је то могуће уз примену највиших стандарада заштите животне средине и улазак у обновљиве изворе енергије - каже Антић.

Србија, наглашава, има цивилизацијско право да достигне ниво развоја на коме су данас најразвијеније земље, али и навео да не можемо тако лако да се одричемо нашег термосектора и јединог енергетског ресурса којим располажемо.

- То је нажалост угаљ. Обавеза је да га користимо на технолошки најприхватљиви начин - рекао је Антић и навео да се улажу велики напори у значајне пројекте усмјерене ка енергетског ефикасности.

Навео је да је тако смањена ефективна потрошња и то један посто годишње, а план је да се настави тај темпо и да се формирају нови фондови за енергетску ефикасност.

Србија, каже Антић, крупним корацима граби ка увођењу обновљивих извора енергије, а 2018. и ове године је апсолутни шампион када су у питању енергане на вјетар.

Како је навео, у протекле двије године Србија је обезбиједила око 500 мегавата из обновљивих извора енергије, од чега је око 400 мегават из енерије вјетра.

- Чинимо крупан искорак и наш енергетски микс унапређујемо на квалитетан начин. Имамо амбициозне планове - рекао је министар.

Навео је да у плану да се са Републиком Српском граде нови капацитети на Дрини, као и да се настоји да се биомаса укључи у систем даљинског гријања.

- За шест градова потписујемо уговоре, то говори да ми обновљиве изворе енергије стављамо у први план. Планирамо да искористимо до краја хидропотенцијале Ибра и Мораве, планирамо да наш енерегетски микс ојачамо већом употребом гаса - поручио је Антић.