latinica  ћирилица
07/10/2019 |  19:35 | Аутор: СРНА

Ђокић: Инвестиције и у обновљиве изворе енергије

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је вечерас у Београду да Српска планира развој енергетског сектора кроз нове велике инвестиције које знатним дијелом треба да се одвијају у сектору обновљивих извора енергије.
Петар Ђокић - Фото: РТРС
Петар ЂокићФото: РТРС

- На тај начин показујемо одговорност према овом питању, како на регионалном тако и на европском и ваневропском нивоу - рекао је Ђокић на економском самиту Србију, на панелу о тој тематици на којем је учествовао и министар рударства и енергетике Србије Александар Антић.

Ђокић је навео да није нереално да Српска у наредних десет година оствари хиљаду нових мегавата из обновљивих извора енергије, те напоменуо да се на подручју Херцеговине тренутно гради велика хидроелектрана од 159 мегавата.

- Наши планови по том питању су реални и оствариви, а наравно да ће њихова реализација зависити од укупних односа у БиХ -  рекао је он и напоменуо да се често на нивоу БиХ сусрећу са административним баријерама.

Он је навео да Српска са Србијом намјерава да реализује инвестицију од око 450 милиона евра за изградњу три хидроелектране, које би требало да дају око 200 мегавата електричне енергије по инсталисаној снази.

Према његовим ријечима, "Горњи хоризонти" имају још два пројекта и то је дио пројеката који заокружује стари пројекат "Горњи хоризонти" са постојећом хидроелектраном која се гради - хидроелектрана Дабар.

- Већ смо кренули и у поступак припреме за изградњу неколико соларних паркова велике снаге и они су углавном лоцирани на подручју Херцеговине, гдје је радијација највећа и гдје су ефекти по метру квадратном простора највећи у погледу давања нових количина енергије - рекао је он.

Он је додао да су то пројекти на више локација који могу дати до 500 мегавата електричне енергије када се узме у обзир инсталисана снага.

Ђокић је напоменуо да ту спадају и вјетропаркови, на више локација на подручју Херцеговине.

- За двије локације већ имамо додијељене концесије и озбиљно партнерство које се развија и активности на изградњи тих објеката су у току - рекао је он.

Он је рекао и да ће се у Српској градити и низ малих хидроелектрана, а као примјер је навео четири хидроелектране на ријеци Бистрици.

- Највећи дио тих пројеката ће реализовати `Електропривреда Републике Српске` али смо отворени и за партнерство. Неке од концесија су додијељене приватним компанијама које послују у Српској или је њихов капитал поријеклом из иностранства - истакао је Ђокић.