latinica  ћирилица
07/10/2019 |  20:08 ⇒ 20:36 | Аутор: РТРС

Шеранић: Настављамо са мјерама побољшања стања у здравству (ВИДЕО)

Влада Републике Српске дефинисала је три сегмента од значаја за унапређење економско-социјалног положаја здравствених радника, а један од тих је и одлука да се повећа цијена рада у здравству, рекао је министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић
Ален Шеранић - Фото: РТРС
Ален ШеранићФото: РТРС

- Ова одлука подразумијева да се цијена рада повећа са 135 КМ на 145 КМ. Конкретно, сходно овој одлуци, биће потребно обезбиједити 5,3 милиона КМ до краја године - истакао је Шеранић у Дневнику плус наше Телевизије.

Он је нагласио ова одлука значи и линеарно повећање плата свима онима који раде у здравству, те додао да ће се валоризовати у складу са коефицијентима.

- То значи да ће поједина радна мјеста имати повећања од 50 КМ па до 200 КМ - појаснио је министар.

Нагласио је да је ова одлука потписана са једним од репрезентативних синдиката, док Струковни синдикат доктора медициние и Самостални синдикат радника у здравству нису прихватили ову одлуку и траже повећање од 30 одсто.

- Колеге из других синдиката имају своје захтјеве. Ја сам са њима обављао разговоре, управо и са ова два репрезентативна синдиката и нажалост ми нисмо могли удовољити њиховим захтјевима. Ова одлука коју смо донијели је била једина опција коју је Влада могла да прихвати - рекао је Шеранић за РТРС.

Истакао је да су са свим синдикатима разговори били коректни, те додао да Влада све синдикате гледа као партнере.

- Ми смо договорили да у наредном периоду уђемо у разматрање тренутног Закона о платама у здравству, посебног колективног уговора и изради једног новог законског рјешења којег нисмо имали у Републици Српској, а то је закон о дјелатностима у здравству - изјавио је Шеранић.