latinica  ћирилица
07/10/2019 |  20:31 ⇒ 20:59 | Аутор: ТАНЈУГ

Борел: Ако Кина, Индија и Русија не признају Косово, оно неће бити држава

Именовани шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борел каже да дијалог Београда и Приштине предуго траје.

Он додаје да се тренутно стање не може наставити и да се мора постићи споразум, на чему ће се он снажно ангажовати, а прво ће посјетити Приштину, јер, каже, Србију већ добро познаје.

- Једна ствар је јасна: Косово и Србија морају да постигну споразум. То је важно. Урадићу све што могу како бих испунио овај приоритет - изјавио је Борел.

Жозеп Борел је пред Спољнополитичким одбором Европског парламента поручио да дијалог Београда и Приштине мора бити настављен.

- Косово мора да повуче таксе, а Србија да се ангажује потпуно у дубоком и искреном дијалогу - оцијенио је Борел.

На питање да ли ће кредибилитет и интегритет његове политике у дијалогу Београда и Приштине бити доведен у питање због позиције Шпаније која не признаје независност Косова, Борел каже да иако се земље чланице разликују по питању признања, оне су уједињене у свом ангажману на рјешавању проблема.

- Ако Кина, Индија и Русија не признају Косово, Косово неће бити држава. Зато морамо да радимо како би се разговори наставили - поручио је Борел.

Досадашњи шеф дипломатије Шпаније је додао да добро познаје Србију, а да на Косову никада није био из "очигледних разлога".

- Зато ће моја прва посјета бити Приштини - најавио је Борел.

Он је закључио да ЕУ не може бити "геостратешка сила" уколико прво не ријеши проблем у њеном непосредном окружењу.