X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
07/10/2019 |  22:34 ⇒ 08/10/2019 | 13:14 | Извор: СРНА

Додик: Непостојање заједничког става Предсједништва - срамота БиХ

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је срамота што чланови Предсједништва БиХ у Београд на трилатерални састанак БиХ-Србија-Турска иду без заједничког става, истакавши да предсједавајући Жељко Комшић нема иницијативу за договор.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

Додик је истакао да се у вријеме када је био предсједавајући Предсједништва БиХ залагао да се ријеши питање државног уговора са Србијом и Турском, те да је и од Савјета министара у техничком мандату тражио да се то ријеши.

Истакао је да Предсједништво БиХ нико не уважава у Савјету министара у техничком мандату.

Нагласивши да је требало ријешити питање међудржавног уговора Србије и БиХ о додирним тачкама куда ће пролазити ауто-пут Београд-Сарајево, Додик је поновио да ништа од тога није урађено.

- Ово је срамота, ми напросто идемо тамо, а предсједавајући нема иницијативу да се нешто деси и договори. Нити је сазвао, нити комуницирамо телефоном - рекао је Додик за Федералну телевизију.

Додик је упитао о чему би се у таквој ситуацији могло причати на састанку у Београду.

Он је навео да је од турског предсједника Тајипа Реџепа Ердогана који је љетос боравио у БиХ тражио да омогући БиХ повољнији уговор него што има са Србијом.

Додик је рекао да је питање, уколико се понуди заједничка изјава у Београду, шта би у име БиХ требало писати у том документу, будући да нема усаглашеног става међу члановима Предсједништва БиХ.

Српски члан Предсједништва БиХ сматра да би најбоље било брзо формирати Савјет министара, и то у року од седмицу или двије и кренути са рјешавањем економских питања, те замолити Турску и Србију да БиХ дају додатни период за усаглашавања.

Када је ријеч о "гуленовцима" чије изручење од БиХ тражи турски предсједник, Додик је навео да је то додатни проблем, али да није одговоран да одговора на то питање.

- Ријеч је о турским грађанима. Треба урадити као што се ради и у случајевима када БиХ тражи изручење својих грађана. Ако Турска тражи изручење својих грађана и ако ти људи немају држављанство ове земље, зашто их онда задражавамо овдје? - упитао је Додик.