latinica  ћирилица
08/10/2019 |  07:28 ⇒ 15:11 | Аутор: СРНА

Чланови Предсједништва БиХ на састанку Србија-БиХ-Турска (РТРС, 13.45)

Чланови Предсједништва БиХ Милорад Додик, Жељко Комшић и Шефик Џаферовић учествоваће данас у Београду на трилатералном састанку Србије, БиХ и Турске, а потом у Сремској Рачи присуствовати церемонији полагања камена темељца за изградњу ауто-пута Београд-Сарајево.
Предсједништво БиХ (фото:predsjednistvobih.ba) -
Предсједништво БиХ (фото:predsjednistvobih.ba)

Трилатерални састанак чланова Предсједништва БиХ са предсједником Србије Александром Вучићем и предсједником Турске Тајипом Реџепом Ердоганом биће одржан у Палати Србија.

Чланови Предсједништва БиХ учествоваће на трилатералном састанку на позив предсједника Србије.

Овом састанку претходиће заједничко фотографисање испред Палате Србија, а након сусрета у 13.45 часова планиране су изјаве за медије, које можете пратити на РТРС.

Вучић, Ердоган и чланови Предсједништва БиХ у 16.00 часова присуствоваће церемонији полагања камена темељца за изградњу ауто-пута Београд-Сарајево у Сремској Рачи.

Почетак радова на ауто-путу Београд-Сарајево свечано ће бити озваничен десет мјесеци од потписивања комерцијалног уговора за израду планова детаљне регулације, пројектовање и изградњу дионица саобраћајнице у коју ће бити уложено 250 милиона евра.

Према подацима Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије, овај ауто-пут градиће се у два правца Бијељина - Сремска Рача /граница са БиХ/ - Кузмин дужине око 18 километара и Пожега - Котроман /граница са БиХ/ дужине око 60 километара.

За припрему планске, пројектне и техничке документације и извођење радова на дионици Сремска Рача-Кузмин предвиђено је 225 милиона евра, а за за дионицу Пожега-Котроман 25 милиона евра. Пројекат ће се финансирати из зајма турске Ексим банке и буџета Србије.

Припремни радови на изградњи моста на Сави у Сремској Рачи, на дионици ауто-пута Кузмин-Сремска Рача, почели су крајем августа. Дионица је пројектована као класичан аутопутни профил са двије возне и једном зауставном траком за сваки смијер вожње и средњим раздјелним појасом, за брзину од 130 километара на час.

Дионица ауто-пута од Кузмина до Сремске Раче пројектује се као дио будућег аутопутног правца према Бијељини.

Главни објекат на траси ауто-пута је мост преко ријеке Саве код Сремске Раче дужине око 1,3 километара. Поред моста предвиђена је и изградња граничног прелаза.

Дионица ауто-пута Пожега-Ужице-Котроман /граница са БиХ/ са Коридором 11 повезује се у Пожеги, а од Пожеге преко Моравског коридора се повезује у Појатама са Коридором 10.