latinica  ћирилица
08/10/2019 |  08:58 | Аутор: СРНА

Бановићи: Рудари прве смјене одржали једночасовни штрајк упозорења

Група рудара прве смјене Рудника мрког угља Бановићи јутрос је одржала једночасовни штрајк упозорења ради, како су навели, заштите и остваривања економских и социјалних права радника.
Рудник "Бановићи" - Фото: klix.ba
Рудник "Бановићи"Фото: klix.ba

Рудари тврде да Влада Федерације БиХ не жели да потпише нови колективни уговор о правима и обавезама послодаваца и радника у области рударства, као и да не дозвољава повећање најниже нето сатнице рада нити повећање цијене угља.

Синдикална организација Рудника мрког угља "Бановићи" наводи да је федерална Влада усвојила одлуку о доношењу Програма о преструктурисању електроенергетског сектора којим предвиђа улазак рудника у концерн предузећа "Електропривреде БиХ", уз смањење броја радника и цијена угља, што је, како тврде, у потпуној супротности са ставовима синдиката, пише портал "Кликс".

Незадовољни рудари истичу да Влада ФБиХ, упркос закључцима федералног Парламента, није обезбиједила гаранцију и одредила рок почетка изградње "Блока један" Термоелектране Бановићи, иако је све потребне процедуре и акте Рудник мрког угља обезбиједио прије "Блока седам" Термоелектране Тузла и "Блока осам" Термоелектране Какањ.

На борбу за очување радних мјеста јуче су Синдикалну организацију рудника позвали и одборници Скупштине општине Бановићи који су донијели сет закључака у којима од федералног Парламента захтијевају да не усвоји или да врати на дораду предложени Програм о преструктурисању електроенергетског сектора у ФБиХ.

Из Синдикалне организације данас су поручили да ће једночасовни штрајк упозорења бити одржан и у другој и трећој смјени, а, осим рудара, у штрајку упозорења су и административни радници који су у знак протеста јутрос изашли испред зграде управе Рудника мрког угља "Бановићи".

Незадовољство радника подстакнуто је одлуком Владе ФБиХ о разрјешењу чланова Надзорног одбора.

Федерална Влада у Руднику "Бановићи" има 69,7 одсто власништва, тако да су у Надзорном одбору њихова два, од укупно три члана.

Сада већ бившем Надзорном одбору мандат је истекао 30. септембра, тако да је бановићки рудник тренутно без надзора, а таква ситуација требало би да остане до 21. октобра за када је, на захтјев Владе ФБиХ, заказана ванредна сједница Скупштине дионичара друштва.

Из управе рудника раније су навели да подршка некада "братске Владе ФБиХ" изостаје већ извјестан период, те да су сви пројекти, попут изградње Термоелекране у Бановићима, додатних запошљавања и повећања плата, раније подржавани од федералног премијера Фадила Новалића /СДА/ и врха ове странке.

До промјене става, како тврде, дошло је након жестоког расцјепа унутар СДА из које се издвојио некадашњи директор рудника Мирсад Кукић који је формирао Покрет демократске акције.

Раније су већином гласова ПДА одборници у локалној скупштини Бановића прогласили непожељнима Фадила Новалића и Сафета Софтића због, како су образложили, подривања пројекта изградње Термоелектране Бановићи.