latinica  ћирилица
08/10/2019 |  09:01 | Аутор: СРНА

Јевтић: Без Српске листе нема ни владе самопроглашеног Косова

Потпредсједник Српске листе Далибор Јевтић рекао је да је без разговора са овом политичком партијом у било каквој опцији формирање нове владе самопроглашеног Косова немогуће, јер то кажу Устав Косова и закони.
Далибор Јевтић (Фото: nspm.rs) -
Далибор Јевтић (Фото: nspm.rs)

Јевтић је рекао да је српски народ на Космету врло јасно на протеклим изборима рекао да остаје чврст и јединствен уз своју државу Србију.

Коментаришући изјаву лидера покрета "Самоопредјељење" Аљбина Куртија да ће бити представника Срба у "косовској влади", али не представника Српске листе, Јевтић је за РТС рекао да Курти говори шта би желио, али да је друго шта стоји у законима.

Он је појаснио да у Уставу, члан 96, стоји да ће "представник Срба у Влади Косова бити изабран већином представника те заједнице косовској скупштини".

- Ту нема расправе. То што говори Курти да ће узети не знам ког Србина, то је као да ћемо ми рећи да нећемо да Курти буде премијер него ћемо узети неког другог. Просто је то немогуће - истакао је Јевтић.

Према његовим ријечима, уколико Курти жели да заиста буде предсједник владе самопроглашеног Косова, он мора да узме чињеницу да је Српска листа побиједила.

- Сачекаћемо коначне резултате, није велика разлика између прве и друге странке у овом тренутку, путем поште гласови нису избројани. Мада се претпоставља да је већина гласова који су дошли путем поште за `Самоопредељење` - рекао је Јевтић.

Он је оцијенио да су албански гласачи поручили на изборима да нису задовољни радом оних који су неколико деценија били на власти у Приштини и да хоће нове људе, посебно што су партија Аљбина Куртија и партија Исе Мустафе биле у опозицији у прошлом сазиву парламента.

Јевтић је истакао да је врло важно то што је Српска листа освојила свих 10 мандата у парламенту самопроглашеног Косова.

- То значи да нисмо оставили простор било коме од албанских лидера да тргује са оним што су интереси српског народа на Косову и Метохији - додао је Јевтић.

Он је навео да је пратио изборну ноћ, када су излазили резултати и да је видио велико незадовољство одређених албанских аналитичара због убједљиве побједе Српске листе.

- Зато је било важно да ми у великом проценту победимо како не би дозволили да се појаве неки Срби који не би радили ништа друго осим слушали шта им ови говоре - рекао је Јевтић.