latinica  ћирилица
08/10/2019 |  09:16 ⇒ 19:44 | Аутор: СРНА

У петак почиње градња моста на Сави

Градња моста на Сави код Градишке званично би требало да почне у петак, 11. октобра, под будним оком европских званичника који су већ најавили свој долазак, пише данашњи "Глас Српске".
Мост на Сави (Фото: Интеграл Инжењеринг) -
Мост на Сави (Фото: Интеграл Инжењеринг)

Иако је првобитно било најављено да ће изградња почети сутра, након одређених консултација речено је да ће то ипак бити у петак, што је потврдио и директор Јавног предузећа Аутопутеви Републике Српске Душан Топић.

- Договорено је да ће радови на овом важном инфраструктурном пројекту почети у петак, а долазак је најавила и европски комесар за транспорт Виолета Булц. То показује и њихову подршку градњи моста на Сави. Надам се да ће све даље ићи како је планирано - рекао је Топић за Глас Српске.

Он је истакао да је незахвално након толико година помињати рокове и једино што је могуће јесте да се иде корак по корак.

- Иза нас су огромне припреме, године преговарања. Не желим се освртати, морамо да гледамо напријед и да градимо - нагласио је Топић.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић рекао је да ће изградњом моста на Сави бити створени услови да овај град добије још један развојни правац и да искористи близину границе и ЕУ.

Уговор о изградњи моста су половином јула потписали званичници БиХ и предузећа Хрватске цесте са представницима компаније Интеграл инжењеринг из Лакташа, која је, у конзорцијуму са фирмама Ђуро Ђаковић монтажа и Загреб-монтажа, доставила најповољнију понуду од 23,49 милиона евра на тендер за реализацију тог важног пројекта.

Уговором је предвиђено да радови, од увођења извођача у посао, треба да буду завршени у року од 30 мјесеци.