latinica  ћирилица
08/10/2019 |  10:01 | Аутор: СРНА

Самсунг очекује велики пад профита

Самсунг електроникс саопштио је данас да очекује смањење оперативног профита у трећем кварталу за више од 50 одсто усљед пада глобалног тржишта чипова.
Сједиште Самсунга у Сеулу (Фото: hani.co.kr) -
Сједиште Самсунга у Сеулу (Фото: hani.co.kr)

Прогнозирани оперативни профит у периоду од јула до септембра је 6,4 милијарди долара, што је мање за 56,2 одсто у односу на исти период прошле године, саопштио је највећи свјетски произвођач паметних телефона и меморијских чипова.

Ово ће бити четврти узастопни квартал у којем јужнокорејски технолошки гигант биљежи пад профита усљед пада цијена полупроводника и слабије потражње за његовим мобилним уређајима, пренио је АФП.

Самсунг неће саопштити податке о нето профиту и пословњу по секторима док не буде објављен завршни извјештај о заради, који се очекује касније овог мјесеца.

Самсунгове акције ослабиле су данас за 2,4 одсто на берзи у Сеулу јер је прогноза о оперативном профиту суморнија о очекиване.

Самсунг електроникс је дио Самсунг групе, највећег конгломерата под породичном контролом у Јужној Кореји, који доминира пословима у једанаестој свјетској економији. Овај гигант има кључни значај за економско здравље Јужне Кореје.