latinica  ћирилица
08/10/2019 |  10:38 ⇒ 12:27 | Аутор: РТРС

Копривна, живот на међуентитеској линији

Мала неразвијена општина Оштра Лука у сјеверозападном дијелу Републике Српске, припада једној од пограничних општина.

Село Копривна налази се на ентитетској линији разграничења која пролази поред српских кућа, кроз дворишта, али и баште.

О животу на линији разграничења поричао нам је Мирко Милановић који 11 дунума земље од којих су само четири у Републици Српској. Међутим, иако на граници, каже у својој је земљи.

Мирко каже да би се вратио и да је Федерацији, али би тада продао имовину. Објашњава да може да живи са свима у комшилуку, али да би радије са својим народом.

Живот на граници, има своје предности и мане. Највећа добит од Дејтонског споразума је мир. Душан Мастикоса је пензионер који свој животни стандард побољшава продајом домаћих производа и шумских плодова.

Душан каже да странци и туристи знају о каквим је производима ријеч и да их купују. 

- Ко је задовољан дође једном, дође и други пут и препоручи ме својим пријатељима. Тако и немам проблема са продајом, а то ми је додатна зарада - објашњава Душан.

Због разуђености општине, поједине мјесне заједнице знатно су удаљене од административног центра. Имајући то у виду, улагања су равномјерна.

Начелник општине Оштра Лука Драган Ступар каже да су мјесној заједници Копривна, која је је друга по величини у општини, у посљедњих годину дана реализовали неколико крупних пројеката у вриједности око 400.000 КМ.

Општина Оштра Лука простире се на 204 километара квадратних и има око 3.000 становника.